Чому українці знову їдуть працювати за кордон – результати опитування

80% українців, які вже пропрацювали за кордоном, хочуть знову повернутися. Основною причиною стали низькі зарплати в Україні – показали результати опитування на онлайн-сервісі OLX Робота. Від працевлаштування очікують дохід вище $1 000, а працювати не за фахом планують 63% респондентів. Які надії покладають українські пошукачі на повторний виїзд за кордон, куди хочуть виїхати і на яких умовах – в аналітиці.

За даними опитування на OLX Робота, тільки 20% українців, які мали досвід закордонного працевлаштування, не повернулися б за кордон. Решта готові знову виїжджати на заробітки в інші країни. Більш того, 8% вже навіть знайшли новий варіант, а 41% пошукачів в активному пошуку роботи за межами України.

 

Більшість респондентів залишилися задоволені ставленням роботодавця – 72%. Негативне враження склалося тільки у 5%.

 

Де хочуть працювати українці

Що стосується вибору країн, 6 з 10 трудових мігрантів повернулися б туди, де були раніше. В середньому третина і більше респондентів залишилися задоволені кожною країною, в якій вони працювали. А найвищий відсоток бажаючих повернутися виявився серед тих, хто був в США, Німеччині та Великобританії – майже 80%. Незадоволені своїм досвідом роботи за кордоном тільки 8% українців.

Литва, Великобританія і Словаччина виявилися лідерами в топі країн, які повністю виправдали очікування українців-заробітчан. А США та Швеція очолили рейтинг країн, які перевищили всі сподівання.

Якби у респондентів була можливість виїхати будь-куди, майже 50% обрали б Німеччину. США та Польща – наступні за популярністю напрямки, їх вказали майже 27% пошукачів. Основними причинами вибору цих країн виявилися високі зарплати, розвинена економіка, можливість кращого майбутнього для себе та своїх дітей.

 

Очікування від роботи за кордоном і причини виїзду

Майже 45% респондентів вказали причиною повторного виїзду низький рівень зарплат в Україні. У тих, хто знову розглядає виїзд на заробітки на довгострокову перспективу, запити по зарплаті в основному вище $1 000. На дохід  $1 000 – 2 000 розраховують 7 з 10 українців. Ще 17% хочуть отримувати більше $2 000.

 

Є й інші мотиви. Наприклад, кожен четвертий бажаючий виїхати змушений шукати роботу за кордоном через нестабільну економічну ситуацію в Україні. 16% трудових мігрантів поїхали б знову, бо не відчувають себе захищеними в своїй країні. 13% сьогодні зазнають труднощів з тим, щоб знайти роботу вдома. А ще у 11% є бажання залишитися жити в іншій країні.

 

Показово, що 50% респондентів у віці до 35 років не хочуть повертатися додому. Якщо ж дивитися на дохід, найбільше налаштовані виїхати назавжди люди з високим і низьким матеріальним становищем.

 

Також результати опитування на OLX Робота показали – при виборі роботи за кордоном українці в першу чергу очікують своєчасну оплату, офіційне працевлаштування та хороше ставлення роботодавця. Найменше звертають увагу на можливість додаткового заробітку і тривалість контракту.

 

При цьому, за фахом збираються працювати тільки 37% українців. Майже стільки ж вказали, що їм підійде абсолютно будь-яка робота. Але розглядають при цьому переважно вакансії в сфері будівництва і на виробництві.

 

Якщо говорити про ризики, то основне побоювання пошукачів – невиплата зарплати. Серед страхів з приводу майбутньої роботи за кордоном погане ставлення роботодавця і некомфортні умови проживання – 24% і 22% відповідей. А ще кожен п’ятий турбується, що буде сумувати за сім’єю. Хоча в основному українці все ж не переживають – 64% респондентів.

peredplata