Долар по 35: економіст дав невтішний прогноз гривні З початку березня НБУ продав з валютних резервів валюти на $1,14 млрд.

Девальвація гривні до 30 гривень буде благом для України – допоможе наповнити держбюджет і допоможе експортерам. Але якщо ПриватБанк повернуть Ігорю Коломойському і Україна посвариться з МВФ, можна чекати долара по  35.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, своєю думкою у Facebook поділився керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

За його словами, з початку березня НБУ продав з валютних резервів валюти на $1,14 млрд. З урахуванням погашення частини кредиту МВФ оціночно на $414 млн. валові валютні резерви НБУ можна оцінити в $25,1 млрд, а чисті валютні резерви $16,4 млрд. На його думку, це як і раніше високий рівень резервів.

“Якщо НБУ буде продавати валюту тим же темпом, що і минулого тижня ($1 млрд./тиж.), чисті валютні резерви (а важливі в першу чергу саме вони), впадуть до рівня листопада минулого року тільки через місяць, до середини квітня. А падіння чистих резервів до рівня 2018 року (близько $7 млрд) може відбутися тільки в кінці травня”, – вважає економіст.

На думку Наймана, головне питання – скільки вільної гривні на руках і звідки вона може піти на валютний ринок. Він бачить кілька варіантів:

1. Гривневі депозити фізосіб 331 млрд. грн. (півроку тому було 289 млрд. грн.) – якщо вважати що повернемося на півроку назад, то на валютний ринок може піти 42 млрд. грн.
2. Гривневі залишки на рахунках юросіб 329 млрд. грн. (півроку тому було 265 млрд. грн.) – тобто на валютний ринок може піти 64 млрд. грн.
3. Депозитні сертифікати НБУ 174 млрд. грн. (півроку тому було 50-60 млрд. грн.) – лежать до 20 березня (тоді і побачимо лавину гривень?), але під них можна взяти рефинанс – що вже і зробили банки 4 на 4,5 млрд. грн. – тобто на валютний ринок може вийти 120 млрд. грн.
4. Готівкова гривня 370 млрд. грн. (півроку тому було 357 млрд. грн.) – якщо спустити М0 до 7%, як було в 2001 році, то на валютний ринок може піти 94 млрд. грн.
5. Погашення гривневих ОВДП – в березні-травні залишилося виплатити 28 млрд. грн. (до речі, нерезиденти вже скоротили в березні вкладення в гривневі ОВДП на 4,3 млрд. грн.)”, – говорить економіст.

Він також додав, що НБУ доведеться допомагати Мінфіну фінансувати дефіцит держбюджету в епоху коронавіруса. Валютні резерви НБУ, за словами Наймана, закриють цей гривневий попит – їх тільки чистих $16,4 млрд.

“І девальвація гривні хоча б до 30 грн/дол. буде навіть благом для України – допоможе наповнити держбюджет, допоможе експортерам, виведе економіку з пастки дефляційної рецесії”, – вважає Ерік Найман.

Але він бачить і найгірший варіант розвитку подій:

“Якщо влада заграється у друкарський верстат або якщо повернуть ПриватБанк старим власникам (або пробачать їм борг) що посварить Україну з МВФ в невідповідний момент, тоді і 30 і навіть 32-35 здадуться легкою прогулянкою”, – пише фінансист.

Долар по 35: економіст дав невтішний прогноз гривніДолар по 35: економіст дав невтішний прогноз гривні

Нагадаємо, Національний банк України встановив на 16 березня офіційний курс долара на рівні 26,08 гривень.

peredplata