В ЄС електроенергія впала до нуля, а в Україні на догоду олігархам здорожчає на 25%, – економіст.

Через масову зупинку енергоблоків електроенергія може здорожчати на 25%. І це тоді, коли на ринках європейських, де є конкуренція, ціна на фоні падіння споживання електроенергії доходить до нульової вартості для споживача.

Ідея виконувачки обов’язків міністра енергетики Ольги Буславець зупинити блоки атомних електростанцій може призвести не лише до банкрутства державної компанії “Енергоатом”, але й знищити українську економіку.

Таку думку озвучила економістка Вікторія Войціцька. За її словами, таке рішення може призвести, зокрема до збільшення цін на електроенергію.

“Ціна на електроенергію може піднятись на приблизно 15 – 20%, а в гіршому випадку на 25%. І це тоді, коли на ринках європейських, де є конкуренція, ціна на фоні падіння споживання електроенергії доходить до нульової вартості для споживача”, – пояснила Войціцька.

Однак, додала, що в Україні нема такого ринку як у Європі, але є потужна компанія – монополіст, яка дуже успішно працює за будь-яких президентів з політиками та лобіює свої інтереси, захищаючи їхні надприбутки.

В мене таке враження, що Україна та українська економіка буде знищена не коронавірусом, а рішеннями, які уряд приймає в енергетичних питаннях – сказала економістка.

“Якщо взяти весь об’єм електроенергії, що виробляється різними видами генерації, то на початку року в нас було 50 – 65% державного “Енергоатому”, який виробляє дешеву електроенергію.

Але уряд вирішив зменшити цю частку до 47% і водночас збільшити об’єм теплових генерацій з 20% до 30%. Ця генерація, по-перше, є дуже дорогою, а по-друге, дуже шкідливою”, – зазначила експертка.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд зупиняє Рівненську АЕС і підніме ціни на електрику для населення, щоб врятувати компанію ДТЕК олігарха Рината Ахметова.

 

peredplata