Остаточне закріпачення українців вже відбулось. Українці не мають права виїжджати за кордон без дозволу МЗС.

Остаточне закріпачення українців вже відбулось. Українці не мають права виїжджати за кордон без дозволу МЗС

 

Згідно повідомлення Посольства Великої Британії в Україні (у facebook), офіційний Київ повідомив партнерів про заборону для виїзду своїх громадян без окремого дозволу міністерства закордонних справ.

 

Повідомлення про це розміщене на офіційній сторінці посольства

закріпачення українців

 

“Українська влада проінформувала нас, що лише громадяни України з постійним місцем проживання у інших державах матимуть можливість залишити територію України”.

 

 

Разом з тим, навіть громадяни, які офіційно працевлаштовані в інших країнах та мають посвідку на проживання, повинні отримати дозвіл для виїзду від МЗС. Посольство Великобританії бере на себе сприяння у отриманні такого дозволу, якщо отримає від громадян України дані про заплановану поїздку не пізніше ніж за 72 години до запланованого вильоту чартерного рейсу або перетину наземного кордону.

 

 

Разом з тим, аналогічні повідомлення МЗС України розіслало до інших країн, хоча офіційної заяви чи постанови оприлюднено не було.

 

Як це розуміти? Ми відтепер кріпаки? А де Юр’їв день, хоча б один день в рік для вільного виїзду?

 

Повертаємося у 17 століття?  Чи, поки що, в СРСР?

 

Після госторого регування україцями, 10.05 влада почала тушити пожежу і відповідно Європейська правда змінила новину у себе на сайті https://www.eurointegration.com.ua/news/2020/05/10/7109736/ 

Відповідне повідомлення про це розміщене на офіційній сторінці посольства у facebook скріншот (станом на 07.05.2020, 19:15), повідомляє “Європейська правда”

(скріншот станом на 07.05.2020, 19:15).

 “Українська влада проінформувала нас, що лише громадяни України з постійним місцем проживання у інших державах матимуть можливість залишити територію України”, – йдеться у повідомленні дипмісії (скріншот станом на неділю, 13:00).

 

ОНОВЛЕНО: у неділю вранці, після медійного розголосу, британська дипмісія оновила своє повідомлення (скріншот).

Початково стверджувалося, що українці, які мають відповідні документи, повинні отримати дозвіл для виїзду від МЗС. У відредагованій версії цієї фрази немає, але йдеться про те, що статус громадян як тих, що мають дозвіл на проживання у ВБ, має бути підтверджений.

Посольство бере на себе сприяння у цьому підтвердженні, якщо отримає від громадян України дані про заплановану поїздку не пізніше ніж за 72 години до запланованого вильоту чартерного рейсу або перетину наземного кордону. 

 

Посольство відкрило можливість таких звернень про виїзд з України лише тих, хто має британський Biometric residence permits  і наголосило що не зможе сприяти тим, має візи будь-якого класу, але не має BRP. Це робить неможливим, зокрема, виїзд сезонних робітників до Британії за даною процедурою. Щодо них, як відомо, проводяться окремі переговори на рівні уряду

“Європейська правда” має повідомлення також від інших країн про проблеми з виїздом навіть тих громадян, що мають дозвіл на постійне проживання, та про потребу узгоджувати їхні списки через МЗС. Варто зауважити, що українська влада публічно не повідомляла про зміни у правилах виїзду.

Після оприлюднення публікації та суспільного розголосу вийшов парадокс: МЗС України повідомило, що нікому нічого не забороняло, мало того, попросило, щоб МЗС Великобританії змінило текст свого повідомлення в фейсбук. Звичайно, ми це відфіксували у статті

Втім, МЗС повідомило, що виїзд з України “дозволятиметься за певними критеріями” – що це за критерії – таємниця. І яке право МЗС має вирішувати кому виїжджати за Україну кому ні – також не зрозуміло!

peredplata