Туризм в умовах COVID-19: коли та які країни відкриють кордони.

Пандемія коронавірусу призвела до самоізоляції країн світу і практично поклала на лопатки туристичну галузь. Зараз неможливо провести вихідні в Кракові чи поїхати на тиждень до Червоного моря, як це було ще пару місяців тому. Але поступово країни починають виходити з жорсткого карантину і, зокрема, хоча б приблизно планувати відкриття кордонів. «Слово і діло» пропонує подивитись, які країни відкрили чи планують найближчим часом відкрити кордони та як пандемія коронавірусу вдарила по туристичній галузі.

Загалом через коронавірус близько 90 країн та регіонів повністю або частково закрили кордони для туристів. 44 країни обмежили в’їзд для туристів із Китаю, Південної Кореї, Ірану, держав ЄС.

Наразі туризм ніби поставлено на паузу. Поступове послаблення карантинних заходів може дати поштовх для внутрішнього туризму, але очікуване в 2020 році падіння кількості міжнародних туристів призведе до зниження надходжень від міжнародного туризму на 300-450 млрд дол.

Коронавірус став причиною найбільшої кризи в туристичній галузі за останні 20 років. Цьогорічні втрати туристичного потоку треба буде надолужувати 5-7 років. Якщо у 2009 році під час глобальної економічної кризи кількість іноземних туристів зменшилась на 4%, у 2003 році спалах атипової пневмонії зменшив турпотік на 0,4%, то у 2020 році втрати сягнуть 20-30% від кількості іноземних туристів.

Чехія

Країна однією з перших пішла на суворий карантин і закрила свої кордони. З середини березня жителі Чехії могли ходити тільки на роботу і додому, в аптеку і за продуктами харчування. За час карантину в країні померло понад 270 осіб, і як стверджує чеська влада, це стало можливим завдяки сумлінності та законослухняності громадян.

Рішення відкрити кордони країни і зняти ряд інших обмежень, які вводилися через коронавирус, влада Чехії ухвалила 24 квітня. Уряд зняв заборону на вільне пересування. Жителі країни зможуть виїжджати за кордон для відпочинку. Після повернення з поїздки за кордон треба буде або представити медичне підтвердження, що у людини немає коронавирусу, або пройти двотижневий карантин.

Латвія, Литва, Естонія

На певний компроміс пішли уряди Латвії, Литви та Естонії, де вирішили з 15 травня відкрити внутрішні кордони між цими трьома країнами.

При цьому, громадяни, які прибуватимуть з інших країн, повинні будуть дотримуватися 14-денної ізоляції. Нагадаємо, країни Балтії закрили кордони через пандемію коронавірусу 16-17 березня.

Туреччина

На початку квітня були розмови про запуск туристичного сезону в Туреччині наприкінці травня, але через високий рівень захворюваності (в країні померло понад 3 641 осіб) плани переглянули і попередньо перенесли можливість відновлення роботи готелів на червень.

Наразі в країні запроваджено жорсткий карантин із комендантською годиною. При цьому Туреччина вже готується приймати туристів. Для цього готелі мають створити закриті «чисті» зони, де ризик заразитися коронавірусом мінімальний. Влада вже почала сертифікацію таких зон. Базовим регіоном поки вважають Анталію.

Італія, Іспанія

Завжди приваблива для туристів Італія наразі планує зосередитися на внутрішньому туризмі. Попередньо очікується, що кордони для іноземних туристів відкриють лише восени.

Іспанія, ще більш радикально підійшла до обмежувальних заходів. В країні планують почати приймати туристів не раніше 2021 року.

Раніше прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявляв, що карантин у країні продовжать ще на два тижні, але з певною низкою послаблень.

Також у Литві заявили про плани відновити авіасполучення, яке було припинено через пандемію коронавірусу, вже в середині травня.

 

peredplata