Російський енергетичний комплекс летить в “трубу”.

Наш власний кореспондент  у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

-Невеличке зведення з енергетичного ринку Європи:

Нафтовидобувна галузь та експорт нафти з Росії у Європу, наразі, лежить, не дихає і не подає жодних признаків одужання. Подібний стан починає охоплювати і російську газовидобувну промисловість і російський газоекспорт. Ціни на газ падають, а відтак і доходи від експорту російського газу також суттєво знижуються. А якщо прямим текстом, то становище… – катастрофічне.

На найбільшому газовому хабі ЄС – TTF в Нідерландах – ціна газу з постачанням на наступний день впала до 53,7 долара за тисячу кубометрів. Це на 20% менше, ніж в кінці квітня, і втричі нижче рівня річної давнини.

Трохи дорожче – 71 долар за тисячу кубометрів – газ коштує на австрійському хабі Баумгартен, який є найбільшим розподільним центром російських поставок до Європи.

Більше того, поточні котирування помітно нижчі від рівня рентабельності “Газпрому”, у якого тільки податки і транспортування кожної тисячі кубометрів палива “з’їдають”, як мінімум 63 долара.

Якщо ж врахувати собівартість видобутку і експортні мита, то “Газпрому” потрібна ціна близька до 100 доларів за тисячу кубометрів. Однак підняти ціни вище 100-доларового порогу “Газпрому” не вдається – ще з початку квітня середня ціна реалізації на електронному торговельному майданчику (ЕТМ) склала 97 доларів за тисячу кубометрів.

Ситуація на ринку газу “продовжує залишатися катастрофічною”, пишуть аналітики. У зв’язку з таким становищем “Газпром” може втратити цього року понад 20 млрд доларів експортної виручки, вважають експерти Райффайзенбанк.

Світлина від Rostyslav Demchuk.
 
 

peredplata