Злий, поганий, хороший? Розбираємо біографію Ілона Маска. Частина I — тато-тиран, трофейна дружина, PayPal Ілон Маск — геніальний винахідник і бізнесмен. Ілон Маск — хитрий ділок, який опиняється в потрібний час у потрібному місці. Яке з цих тверджень правильне?.

Ім’я Ілона Маска відоме практично кожному користувачеві Інтернету і багато хто говорить про нього, як про людину, чия спадщина для людства буде порівнянна з внеском Стіва Джобса  якщо не більше.

 
 

Засновник Tesla і SpaceX вже довго перебуває під пильною увагою громадськості завдяки своїм успішним проектам, несподіваним ідеям і незвичайній  (як для мільярдера) любові до інтернет-культури і Twitter.

Але що ми знаємо про Маска? Що про нього думають інші люди, які працювали з ним? Як він прийшов до успіху і з чого починав? Ми вирішили розібратися в Маску-людині і подивитися, як це вплинуло на Маска-винахідника і Маска-бізнесмена.

Біографія у Маска довга і багата. Для однієї статті — це занадто.

Почнемо наш цикл статей про засновника Tesla і SpaceX з матеріалу про дитинство Маска, його становлення і перший шлюб.

Дитинство: «Він хороший у частині того, щоб робити життя жахливим»

Про дитинство Ілона відомо небагато: він народився і виріс у південноафриканському місті Преторія. Був дуже допитливим, багато читав, любив вчитися і це давалося йому дуже легко. Уже в 10 років самостійно освоїв комп’ютер, а в 12 написав свою гру Blastar, яку продав за $500.

 
Loading video

Також він зачитувався науковою фантастикою — особливо йому сподобався цикл Айзека Азімова «Фундація», який розповідав про галактичну імперію людей у майбутньому, яка поступово розпадається, внаслідок чого для людей починаються темні століття. Один з головних героїв книги — вчений, який розробив свою науку — психоісторію — і передбачав розвал цивілізації, а тому заснував організацію, яка повинна була відродити людство відповідно до розрахованого на тисячу років вперед плану. Як то кажуть, запам’ятайте цей твіт, ми повернемося до нього трохи пізніше.

Вже тоді його життя не було легким — у школі хлопця не любили, часто знущалися і навіть били. Батьки розлучилися, Ілон ріс з батьком, який був складною людиною з деспотичним характером. Життя з ним завдало Ілону психологічних травм, через які винахідник досі рідко згадує про своє дитинство.

 
 

«Він хороший у частині того, щоб робити життя жахливим. Він може взяти ситуацію — і, якою б хорошою вона не була, зробити її поганою. Він нещасний… Я не знаю, як хтось може стати таким, як він», — казав якось Ілон. Згодом Маск не раз уникатиме питань про батька.

Юність: «У тебе вогонь у душі»

У віці 17 років Маск практично без грошей поїхав у Канаду — настільки сильно він не хотів служити на батьківщині. Там він вступив до університету Квінс у Кінгстоні, де навчався з 1989 до 1991 року, а через рік пішов в університет Пенсильванії, де здобув ступінь бакалавра економіки і бакалавра фізики. У 1995-му він вступив у Стенфорд, але вже через 2 дні покинув його — саме тоді в світі почався період розвитку інтернет-компаній.

 
Фото: ECLECTICUNIVERSE

Ілон зрозумів, що це його шанс — заснована спільно з братом Кімбалом компанія Zip2 спеціалізувалася на продажу програмного забезпечення для газет, яке давало їм можливість розміщувати новини в інтернеті. У 1999 році продаж компанії зробив Ілона Маска мільйонером — він отримав $22 млн.

В особистому житті Маска теж відбувалися зміни — в університеті він зустрів письменницю Жустін Вілсон, яка пізніше стала його першою дружиною. У своїй колонці вона згадує, що вже тоді він «не приймав „ні“ як відповідь» і домагався її уваги кілька років.

https://nv.ua/ukr/techno/popscience/ilon-mask-biografiya-genialnogo-vinahidnika-abo-velikogo-sharlatana-chastina-1-a-50092520.html?utm_source=facebook&fbclid=IwAR3QlPuRWWVRsbIgAWrmuo4MKedFwAh7S0h6rAcXIms-fT_5bhMaUg9erhM

peredplata