На Буковині вивели диво-вівцю з шикарною шевелюрою – дає молока більше, ніж корова

На Буковині вчені-селекціонери назвали типи і породи овець, які можуть зробити вівчарство найбільш продуктивним видом діяльності.

Для розведення вони порекомендували два Буковинських типи та українську гірнокарпатську породу овець. Про це йдеться в матеріалі Агробізнес сьогодні. Заснований матеріал на розробках Буковинської сільськогосподарської дослідницької станції ІСГ КР НААН.

Вчені розповіли, що Буковинський тип асканійської м’ясо-вовняної породи овець має живу вагу в 59 кг, довжина вовни 12,5-15 см, настриг 2,8-3 кг.вихід ягнят на 100 вівцематок становить 110-125 голів. Надій молока-80-100 кг. тваринам даного типу властива міцна конституція. Ще однією важливою особливістю є висока молочність, а також даний тип овець може стати резервом виробництва баранини.

Для гірської зони є універсальною порода українська гірнокарпатська. Цих тварин успішно розводять у передгір’ях Карпат, на Буковині. Це єдина в Україні порода універсального напрямку продуктивності з білою килимовою шерстю.

Нагадуємо, що здавна корова вважалася годувальницею сім’ї, хоча догляд за нею нелегкий і часом збитковий.  Через це все більше людей продають корів. Тому щороку кількість цих тварин у селах Буковини зменшується.

peredplata