«Суми в платіжках за газ будуть знижені на понад 30%»: Володимир Жаровський розповів про вирішення тарифної кризи.

Голова фракції «Слуга народу» у Чернівецькій обласній раді Володимир Жаровський розповів про причини тарифної кризи, а також про вжиті заходи, які домопогли її подолати з користю для буковинців.  

– Нинішнє стрімке підвищення цін на комунальні послуги було, зокрема, спричинене різким зростанням біржових цін на газ. Прогнозувати можна які завгодно варіанти, але коли ціна на газ у Європі зростає більш ніж на 10% за добу, то це точно означає, що треба діяти і не чекати, поки ринок сам все врегулює. Старі олігархічні компанії, які десятиліттями домінують на вітчизняному газовому ринку, за старою олігархічною звичкою встановили космічну маржу та заважали людям змінювати компанію-постачальника. Також не має раціонального обґрунтування і завищений тариф на транспортування газу, який обурює людей найбільше. У вітчизняних реаліях питання тарифів – це питання національної безпеки.  Тому  довелося блискавично реагувати на ситуацію та вживати заходи для її вирішення.

– Народні депутати України від нашої політичної сили, депутати фракції «Слуга народу» у Чернівецькій обласній раді негайно звернулися  до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної ради України, Чернівецької обласної державної адміністрації щодо унормування та зниження цін на електроенергію, природний газ інших житлово-комунальних тарифів для населення. Ми закликали органи влади вплинути на ситуацію та захистити буковинців від негативного впливу зростання цін, зокрема поширити програму субсидій на громадян, які використовують електроенергію для опалення своїх помешкань. І нас почули.

 – Президент України негайно зібрав на енергетичну нараду Кабмін, представників НКРЕКП, очільника НАК «Нафтогаз України» та фахівців у галузі економіки, електро- та газової енергетики, щоб вирішити питання із зависокими цінами на газ для українців. Результатом наради стало рішення знизити тарифи на газ. Суми в платіжках будуть знижені на понад 30%: сьогодні ціна становить близько 9,66 грн.за кубометр – а знизиться до 6,99 грн.за кубометр.

– На жаль, за всі роки незалежності  України газове питання завжди було не стільки економічним, як політичним. Далеко за прикладами ходити не потрібно. Достатньо згадати перманентні спроби Росії задушити Україну у своїх газових обіймах. А за дешевий газ завжди доводилося розплачуватися незалежністю.  Очевидно, що спроби України злізти з російської газової голки, створити цивілізований ринок газу наражаються на шалений спротив.

 – І не тільки за межами країни, а, на жаль, і в середині. Будь-яка розмова про собівартість газу в Україні завжди була заснована на політичних маніпуляціях. Кому як подобалося, той так і визначав, яка ж у нас має бути собівартість газу. І тоді часто добрими намірами людей добитися справедливої ціни на газ мостилася дорога не до газового раю споживачів, а до повних кишень олігархів. На нібито низькій ціні газу заробляли олігархи та корумповані чиновники, а усі збитки – вішали на державний бюджет. Переконаний, що вирішити проблему тарифів на газ можна лише спільними зусиллями, а не політичними чварами.

– Покласти край усім цим маніпуляціям і покликаний був прозорий газовий ринок.  Від літа 2020 року в Україні діють нові правила – працює ринок газу, на якому активні близько 50 компаній-постачальників для побутоварих споживачів. Громадяни отримали можливість змінювати постачальника, переходити до тих,  які пропонують суттєво нижчу ціну. У свою чергу постачальників газу ринок змушує конкурувати за споживача, в тому числі приваблюючи нижчою ціною на газ.  Дехто цим правом скористався, але  більшість споживачів з різних причин ні. Фактично не скористалися перевагами, які дає ринок.

– Проте, в умовах коронакризи, карантинних обмежень та в умовах того, що деякі олігархічні компанії відверто зловживають своїм становищем на ринку газу і доступом до мереж транспортування газу, ринок сам по собі не може швидко запропонувати дійсно справедливі умови для споживачів. Тому державі довелося сказати своє вагоме слово. Влада діяла оперативно, швидко і ефективно.  

– Не відмовляючись від ринку газу, не скасовуючи важливу реформу, держава просто змушена  допомогти ринку подолати олігархічні зловживання, а також в  умовах коронакризи та карантинних обмежень забезпечити для побутових споживачів нижчу ціну на енергоресурси. Парламентом також будуть ухвалені законопроекти щодо зниження ціни доставки газу. Не може бути такого, щоб держава просто спостерігала, як ціна на ринку стає захмарною, коли більшість громадян переживають скорочення своїх доходів, – сказав Володимир Жаровський.  – А ринок відновиться вже після карантину. Із запобіжниками від стрімкого підвищення цін в умовах кризи, яких не передбачила попередня влада, приймаючи рішення про ринок газу. 

peredplata