Рада підтримала штрафи й тюремні вироки за контрабанду: хто з нардепів з Буковини не голосував.

 
 

Народні депутати підтримали введення кримінальної відповідальності за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за їхнє недостовірне декларування. Штрафи становитимуть подекуди 2 млн грн, а тюремне покарання може сягнути 12 років.

За відповідний законопроєкт у першому читанні проголосували 255 народних депутатів.

Наразі в Україні не вважається контрабандою, якщо товари перемістили поза межами митниці або приховали їх під час митного контролю. Такі дії вважаються злочином лише за переміщення культурних цінностей, отруйних чи вибухових речовин, зброї та боєприпасів. Також прописані речі, які переміщувати заборонено – наркотики, лісоматеріали, рідкісні породи дерев тощо.

Новим законопроєктом народні депутати хочуть встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів та за їхнє недостовірне декларування, що могло призвести до зменшення чи звільнення від сплати мита.

Контрабанда товарів

Штраф або позбавлення волі застосовуватиметься до громадян, які вчинили незаконне переміщення товару у значному або великому розмірі. Значний розмір – якщо загальна вартість предметів у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (НМДГ), а великий – якщо у 600 і більше.

за незаконне переміщення у значному розмірі передбачається штраф від 10 до 25 тис. НМДГ (170 – 425 тис. грн);

за незаконне переміщення у великому розмірі – штраф від 50 до 75 тис. НМДГ (850 тис. – 1, 27 млн грн) або позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади;

якщо зазначені дії вчинені організованою групою, то покарання – позбавлення волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років із конфіскацією майна.

Контрабанда підакцизних товарів

У цій категорії покарання також залежатиме від контрабанди у значному або ж великому розмірі. У значному розмірі – якщо загальна вартість предметів у 50 і більше разів перевищує НМДГ, а у великому – якщо перевищує у 400 і більше разів.

за незаконне переміщення у значному розмірі штраф від 20 до 40 тис. НМДГ (340 – 680 тис. грн) або позбавлення волі від 3 до 6 років;

за незаконне переміщення у великому розмірі штраф від 75 до 120 тис. НМДГ (1,27 – 2,04 млн грн) або позбавлення волі від 6 до 11 років із позбавленням права обіймати певні посади до 3 років та з конфіскацією майна;

якщо зазначені дії вчинені організованою групою, то покарання – позбавлення волі від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років та з конфіскацією майна.

Недостовірне декларування товарів

Штрафи й тюрма загрожуватиме тим, хто внесе недостовірну інформацію в митну декларацію, адже такі дії можуть призвести до зменшення чи звільнення від сплати мита. А вид і розмір покарання залежатимуть від розміру загальної суми правопорушення.

Недостовірне декларування у значних розмірах вважатиметься, якщо суми митних платежів у 130 і більше разів перевищують НМДГ, у великому розмірі – у 650 і більше, особливо великому – 1400 і більше.

недостовірне декларування у значних розмірах каратиметься штрафом від 10 до 17 тис. НМДГ (170 – 289 тис. грн);

ті самі дії, вчинені у великому розмірі, – штраф від 45 до 60 тис. НМДГ (765 тис. грн – 1,02 млн грн) або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавлення права обіймати певні посади до 3 років або без такого;

якщо зазначені діяння могли призвести до неправомірного зменшення або звільнення від сплати мита в особливо великих розмірах, то каратимуться штрафом від 95 до 120 тис. НМДГ (1,6 – 2,04 млн грн) або позбавленням волі від 5 до 8 років з позбавлення права обіймати певні посади до 3 років та конфіскацією майна.

Однак у громадян є шанс уникнути в’язниці – якщо до притягнення до відповідальності вона сплатила подвійний розмір несплаченого митного платежу.

Також законопроєкт передбачає – якщо вищезазначені незаконні діяння були вчинені службовою особою з використанням влади чи службового становища, то такі справи розглядатиме Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Загалом такими злочинами буде займатися Бюро економічної безпеки, а до початку його функціонування – слідчі органи, які контролюють податкове законодавство.

Як голосували нардепи з Буковини

Олена Лис, Слуга народу – За

Максим Заремський, Слуга народу – За

Георгій Мазурашу, Слуга народу – За

Валерій Божик, Слуга народу – За

Оксана Гринчук, Слуга народу – За

Володимир Козак, Слуга народу – За

Максим Павлюк, Слуга народу – За

Сергій Рудик, депутатська група “Партія “За майбутнє” – За

Михайло Папієв, Опозиційна платформа – Відсутній.

peredplata