Через санкції ЄС російський Сбербанк змушений піти з Центральної Європи

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Хоч і дрібниця, але приємно 
Через санкції ЄС російський Сбербанк змушений піти з Центральної Європи
Сбербанк продовжує згортати свою присутність на європейському ринку на тлі санкцій та збитків.
У середу, 3 листопада, найбільший держбанк Росії оголосив про продаж майже всіх дочірніх банків у країнах Центральної та Східної Європи, які придбав у 2012 році в рамках амбітної програми експансії.
За 500 млн євро Сбербанк позбавиться своїх “дочок” в Угорщині (Sberbank Magyarorszag Zrt.), Сербії (Sberbank Srbija ad Beograd), Словенії (Sberbank banka dd), Хорватії (Sberbank dd), а також в Боснії та Герцеговині (Sberbank Sarajevo та Sberbank ad Banja Luka).
Покупцем бізнесу зі сукупними активами на 7,3 млрд євро (!!!) та клієнтською базою на 600 тисяч осіб стане MK Group, другої найбагатшої людини Сербії Міодрага Костича.
Зі всіх східноєвропейських банків у власності Сбербанку залишиться наразі лише чеський Sberbank Czech Republic. Він продовжить входити у систему Sberbank Europe AG поряд із банком в Австрії та Німеччині.
У 2019 році Сбербанк пішов з ринку Туреччини, продавши Denizbank за 2,75 млрд доларів – на 750 млн доларів менше, ніж було заплачено при купівлі іноземної інвестиції, що стала для Сбера.
Скорочення присутності в Європі пов’язане із санкціями та тиском регуляторів, говорив два роки тому голова банку Герман Греф.
У 2019 році збиток Сбербанку від іноземних дочок складав 47,7 млрд рублів, а в першій половині 2020 – ще на 4,7 млрд. рублів.
До введення санкційних обмежень міжнародний бізнес приносив близько мільярда доларів на рік. “І зараз би заробляв більше, але, на жаль, трапилося те, що трапилося”, – поскаржився журналістам Герман Греф.
На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі
 
 
 
 

peredplata