Європа відмовляється від російського газу

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Європа відмовляється від російського газу: постачання ЗПГ із США вп’ятеро перевищили обсяги “Газпрому”
Росія стрімко втрачає європейських покупців газу: ЄС купує дедалі більше палива у Сполучених Штатів.
Імпорт зрідженого природного газу до ЄС б’є рекорди протягом останніх кілька місяців на тлі дій Кремля, який намагається утримати Європу на газовому гачку. Зріджений газ із США та Австралії зруйнував спробу Москви використати газ у ролі інструмента дла шантажу Європи. Фокус Путіна не вдався.
Європейські країни отримали альтернативу від американської сторони після різкого скорочення постачання російського “Газпрому”, яке почалося восени і практично зійшло нанівець взимку в розпал опалювального сезону. До речі, компанія-монополіст так і не поповнила запаси у власних європейських сховищах, де на початок 2022 року було менше газу, ніж наприкінці опалювальних сезонів трьох із п’яти останніх років.
У перші дні січня нового року країни західної Європи закуповували ЗПГ обсягом 250 млн кубометрів на добу, підрахували в Bloomberg.
За даними операторів, зібраними агентством, потоки на терміналах зрідженого природного газу в північно-західній Європі знаходяться на максимальному рівні з грудня 2019 року. Більшість цього газу прийшла зі США, звідки в середині грудня у вояж через Атлантику вирушили понад 30 танкерів-газовозів, рятуючи Європу від газової та енергетичної кризи.
В результаті постачання американського газу до Євросоюзу в 5 разів перевищили обсяги, які у січні своїм ключовим клієнтам качав “Газпром”. За даними Eustream, середньодобовий обсяг постав з Росії 1-9 січня впав до 54 млн кубометрів, що приблизно вдвічі нижче, ніж у ті ж дати роком раніше.
На зображенні може бути: океан та текст «PRINCESS»
 
 
 

peredplata