Героїзм і стійкість: Україна стала країною року за версією The Economist

Авторитетне видання The Economist обрало Україну країною року 2022 року.

“Нашою країною року у 2022 році може бути тільки Україна. За героїзм свого народу і за протистояння агресору”, – йдеться в коментарі видання.

Там зазначили, що в звичайний час важко вибрати країну року, але в цьому році, вперше, як The Economist почав називати країни року в 2013 році, вибір був очевидний – це може бути тільки Україна.

“Честь зазвичай дістається країні, яка, на наш погляд, найбільше покращилася за 12 місяців. Так що Україна незвичайний вибір, оскільки життя українців значно погіршилося після неспровокованого вторгнення Володимира Путіна в їх країну”, – зазначило видання.

The Economist виділив кілька якостей українців і перше з них – героїзм.

“Коли почалося вторгнення, більшість думала, що Україна буде розчавлена… Українці стояли і билися. Президент Володимир Зеленський, відкидаючи пропозиції заходу вивезти його з Києва, нібито огризнувся, що йому потрібні “боєприпаси, а не транспорт”. Подібний характер проявили і прості українці”, – зазначило видання.

Журналісти підкреслили, що захищаючись від агресора, українці знайшли нове почуття державності.

Також у матеріалі звернули увагу на винахідливість ВСУ. “Вони помітили слабкості ворогів, підірвали їх запаси пального і боєприпасів і швидко навчилися користуватися новою західною зброєю. Вони передали прийняття рішень польовим офіцерам, зробивши свої підрозділи спритними та адаптованими… Вони спритно користувалися допомогою дружніх спецслужб, в той час як їхні вороги воювали напівсліпими, а іноді видавали власні позиції, телефонуючи по відкритих лініях”, – наголошується в матеріалі видання.

Українці також продемонстрували стійкість. “Коли вдома немає води з-під крана, топлять сніг. Коли немає електрики – знаходять тепло і світло в кафе з дизельними генераторами або сплять в офісах, де вони працюють, у багатьох з яких зараз є бомбосховища. Жахи, які Путін продовжує завдавати їм, схоже, не вплинули на їхній бойовий дух”, – йдеться в коментарі до вибору.

Також журналісти зазначили, що українці не відповіли на військові злочини військовими злочинами. Навпаки, російські військовополонені вражені тим, як добре з ними поводяться. Багато в чому це пов’язано з тим, що Україна не є  нацистською державою, як стверджує Путін, а демократичною, в якій людське життя має значення.

Журналісти зазначили, що протистоячи російському деспоту, українці захистили своїх сусідів і надихнули всіх пригноблених людей у світі.

“Українці показали, що… терору можна протистояти. Їх боротьба далека від завершення. Але їхній приклад у 2022 році був неперевершеним. Слава Україні!”,- підсумували у виданні.

Визнання України та її президента у світі

5 грудня президент України Володимир Зеленський став людиною року за версією британської газети Financial Times.

А 7 грудня президент Володимир Зеленський і “дух України” стали “людиною року” за версією британського журналу Time.

https://www.unian.ua/world/gerojizm-i-stiykist-ukrajina-stala-krajinoyu-roku-za-versiyeyu-the-economist-12084990.html

peredplata