Скоро початок сезону: які зараз на Буковині ціни на дрова

У лісгоспах Буковини ажіотажу на дрова поки що немає. Там розповідають, що зазвичай замовлення починають з’являтися із початком осені.

У Путильському держлісгоспі зазначають, що дров зараз вистачає. Наприклад, кубометр бука коштує 750 гривень, йдеться в публікації “МБ”.

– У нас дрова зараз у надлишку. Люди поки що не поспішають їх купувати. Напевно, вже на осінь почнуть замовляти. Для населення кубометр хвойних порід коштує 600 гривень. Букові дрова коштують 750 гривень. Наш регіон ми повністю забезпечуємо дровами, тож людям немає чого переживати. Та, на жаль, у нас немає скільки транспорту, щоб привозити людям дрова додому. Тому, коли хтось замовляє дрова, має шукати сам транспорт, – пояснює Василь СЛИЖУК, директор Путильського лісгоспу.

У Чернівецькому лісгоспі можна придбати дрова дуба, берези, бука, ясеня, граба, клена та в’яза.

– Ціна залежить від складів, звідки людина буде забирати дрова. Якщо забирає дрова зі складу просто з лісу, тобто тільки звалені дерева разом з ПДВ, то вони коштують 1116 гривень за метр кубічний. Машина бере у середньому вісім кубометрів. Якщо це верхній склад – це означає, що дерева вже трельовані трактором вам на купу. Вони коштують 1296 гривень за кубометр. На проміжному складі ціна – 1356 гривень. На нижньому складі – 1596 гривень. Ці склади з дровами зазвичай знаходяться біля доріг. Продаж відбувається на цих складах, тому потрібно мати свій транспорт, – пояснює головна економістка Чернівецького лісгоспу Світлана ЧЕБАН.

У Сокирянському лісгоспі розповідають, що попит на дрова уже почав рости. Люди потроху роблять запаси на зиму.

– На сьогодні попит на дрова досить великий. Деревина, яка підлягає реалізації населенню, поділяється на три групи порід: твердолистяні, м’яколистяні та хвойні. Твердолистяні – це клен, граб, ясен, дуб, акація. М’яколистяні – липа, осика, верба, тополя. Хвойні – ялина, ялиця. Щодо цін, то твердолистяні з ПДВ по нижньому складу, з доставкою додому на відстань до 30 кілометрів коштують 1300 гривень за кубометр. Є ще верхній склад. Це коли покупець забирає сам дрова з лісу. Вартість – 910 гривень за метр кубічний. М’яколистяні породи коштують 1000 гривень із доставкою і 700 гривень без неї. Хвойні коштують 800 гривень із доставкою і 560 – без неї. Цього року ми не підвищували ціни на дрова, – пояснює Олексій СКИДАН, провідний інженер із лісозаготівлі Сокирянського лісгоспу.

На платформі OLX є 171 оголошення про продаж дров у Чернівецькій області.

Ціни за кубометр коливаються від 700 до 1500 гривень. Пропонують навіть вже поколоті, на них ціни трохи вищі.

Телефоную до кількох продавців, начебто хочу придбати вантажівку дров. Мені пояснюють, що вартість залежить від відстані, куди потрібно доставити дрова.

Кажу, що потрібно до села Горішні Шерівці, що за 16 кілометрів від міста.

– Маємо граб. Вантажівка вміщає 10 кубометрів. Вартуватиме з доставкою 17 тисяч гривень, – каже продавець Валерій.

Телефоную ще до кількох.

– З доставкою у ваше село кубометр буде коштувати 1450 гривень. Це тверда порода – бук, граб, клен, ясен. У вантажівку влізе десь 15 кубів, – каже продавець Ярослав.

– Дрова букові колені з доставкою коштують 1700 гривень за метр кубічний. Є бук, вільха чорна і береза. Веземо від трьох кубометрів. Є і сухі дрова, якщо потрібно. Без доставки бук коштує 1500 гривень, а вільха і береза – 1300, – розповів продавець Олександр.

– Десять кубометрів бука буде коштувати 16 тисяч гривень. Якщо поколені, то 17 тисяч. Доставляємо, куди потрібно, – каже продавець Максим

peredplata