8 вересня —святкування Різдва Пресвятої Богородиці і Вседіви Марії.

 
Батько Діви Марії Іоаким походив із роду пророка Давида, а його дружина Анна – первосвященика Аарона.
Подружжя довго чекало на появу дитини, але дожило до сивих років бездітними. Іоаким і Анна постійно потерпали від докорів оточуючих, адже безпліддя в народі, що очікував на народження Месії, вважалася карою за важкі гріхи.
В одне зі свят Іоаким приніс до Ієрусалимського храму свою жертву Богові. Проте священик не прийняв його жертви, вважаючи сивочолого чоловіка запеклим грішником. Іоаким із глибоким сумом пішов в пустелю і там зі сльозами молився Богові про дарування немовляти.
Тим часом дружина його, що залишалася вдома, теж почула, що первосвященик в храмі відмовився прийняти їх дари через бездітність. Вона дізналася також, що її засмучений чоловік пішов у пустелю, і сама заплакала. Анна пішла у свій сад, сіла під деревом лавровим, зітхнула і, глянувши на небо повними сліз очима, помітила вгорі, на дереві, гніздо, в якому пищали маленькі пташенята.
– Навіть птахи мають дітей, а у нас немає такого щастя у старості, – подумала Анна.
Раптово їй з’явився ангел Господній. Він сказав:
– Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вище всіх. Через Неї отримають благословення Боже і всі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Порятунок. Ім’я їй буде Марія.
У той же самий час ангел з’явився в пустелі і Іоакиму. Він сказав:
– Іоакиме! Бог почув твою молитву, і Він даруватиме тобі Свою благодать. Твоя дружина Анна зачне і народить тобі Дочку, яка буде радістю для всього світу. Ось тобі знак, що я говорю тобі правду: йди до храму до Єрусалиму, і там, біля Золотих воріт, знайдеш свою дружину Анну, якій я сказав те ж саме.
Здивований Іоаким, дякуючи всім серцем Богові, з радістю поспішно вирушив у Єрусалим, до храму. Там, як сказав йому ангел, він побачив Анну, що молиться Богу біля Золотих воріт, і розповів їй про ангела. Вона також розповіла чоловікові про все, що бачила і чула про народження Дочки. Помолившись Господові і вклонившись Йому в храмі, подружжя повернулося додому.
Через дев’ять місяців у Анни народилася Дочка – найчистіша і найблагословенніша. Вища за все, що було коли-небудь створено, початок нашого спасіння, наша молитовна заступниця перед Богом. Про Різдво Її раділи небо і земля.
Пресвята Богородице, спаси нас!

Що не можна робити цього дня

  • Не можна ображати одне одного, сваритися, лихословити.
  • Небажано вживати м’ясні страви та алкоголь.
  • Не можна тримати образу на рідних.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: яка погода, такою буде вся осінь;
  • чим більше на цибулі лушпиння, тим суворішою буде зима;
  • світанок чи захід сонця яскраво-червоні – до дощової та вітряної погоди;
  • вранці на траві іній – буде негода;
  • на деревах багато павутини – чекайте на тепло;
  • низько летять перелітні птахи – буде похолодання.

Бездітні жінки, які мріють завагітніти, моляться цього дня Пречистій Діві Марії, щоб вона замовила перед Богом слівце. Також ідуть на служіння до храму, а після цього обов’язково дають милостиню жебракові.

 

peredplata