У Росії закрили єдину українську бібліотеку, а також заборонили конгрес українців

Україна закликає верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєра негайно відреагувати на репресивні та дискримінаційні дії російської влади щодо української громади на території Російської Федерації.

Зокрема, йдеться про закриття єдиної в Росії Бібліотеки української літератури, а також заборону діяльності Світового конгресу українців на території РФ.

 

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, передає Укрінформ.

«Делегація України занепокоєння відсутністю регулярного звітування верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин про ситуацію з національними меншинами у Російській Федерації. Ми стурбовані репресивною практикою та дискримінацією з боку російської влади щодо українських громадських організацій та активістів», – заявив Євген Цимбалюк.

Очільник місії України при ОБСЄ наголосив, що ці дії «обумовлені кампанією з розпалювання антиукраїнських настроїв у цій країні та становлять серйозну загрозу збереженню та розвитку національної ідентичності, культурних та мовних потреб української громади в Росії».

«Ми знову закликаємо верховного комісара негайно звернути увагу на ці хвилюючі тенденції, вивчити ситуацію в країні та вжити кроки, щоб закликати Російську Федерацію повністю виконувати відповідні зобов’язання ОБСЄ щодо національних меншин», – наголосив Цимбалюк.

peredplata