У Європарламенті пригрозили скасуванням безвізу, але тільки для окремих олігархів і політиків.

 
Лист євродепутати направили голові фракціі “Слуга народу” Давиду Арахамії

Депутати Європейського парламенту звернулися до глави фракції “Слуга народу” Давиду Арахамії з відкритим листом.

Зокрема, вони виступили з попередженням вести санкції і скасувати безвізовий режим для політиків і олігархів, відповідальних за згортання реформ, передає «Європейська правда» з посиланням на текст листа євродепутатів Віоли фон Крамон, Міхаеля Галера і Раси Юкневічене.

Євродепутати відзначають, що в боротьбі з корупцією український уряд ще в перші дні вселяло надію, але зараз ця боротьба «дає тріщини».

“Сам президент передбачав “Україну своєї мрії”, де “вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники – реальні тюремні терміни”. Через 17 місяців ми не можемо не помітити, що мрія дає тріщини, і багато хто з цих тріщин – саме у вашій партії, пане Арахамія… Ми не можемо не бачити, що деякі члени “Слуги народу” поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані атаки на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ і САП. Ті ж члени не цураються дружити з олігархами і “недоторканними” або публічно виступати за розрив зв’язків з ЄС”, – стверджують європарламентарі.

Автори листа нагадують про падіння України в рейтингу сприйняття корупції, згортання реформ, проблемах з призначенням керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зупинці звинувачення у справах корумпованих суддів. Все це, за їхніми словами, загрожує Україні втратою макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 1,2 млрд євро.

Євродепутати також зробили застереження у зв’язку з безвізовим режимом, пообіцявши, що «це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС».

«Але все ж ми залишаємо за собою право вводити конкретну відмову в таких свободах для окремих олігархів, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності”, – йдеться в листі.

Читайте також: Промисловий безвіз: експертка розказала, чого очікувати від саміту Україна-ЄС 

При цьому в Європарламенті висловили розуміння, що, крім “десятка поганих яблук” в “Слугу народу”, ця партія є майданчиком для енергійних, розумних і чесних законодавців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє.

Слід зазначити, що лист євродепутатів з’явилося після того, як Давид Арахамія спростував нібито “чутки” про можливе скасування безвіза, сказавши, що буде реагувати тільки на листи.

Верховна Рада 17 вересня прийняв постанову про визначення представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад САП. За документ проголосували 239 народних депутатів.

Однак, вранці в Європарламенті заявили про те, що дуже стурбовані цим голосуванням у Верховній Раді України за кандидатів до конкурсної комісії з відбору глави САП, яким не вистачає чесноти і антикорупційного досвіду. Україні вказали на те, що затвердження таких кандидатів – це ризик для підтримки ЄС і МВФ.

21 серпня Назар Холодницький подав у відставку з посади керівника САП. Згідно із заявою, Холодницький пішов за власним бажанням. При цьому його в цілому звільнили з органів прокуратури.

До того ж, без керівника може залишитися Національне антикорупційне бюро – 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника. Сам директор НАБУ у відставку не збирається, втім, суперечки про подальшу долю керівництва бюро йдуть до цих пір.

У свою чергу посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив про те, що політично заангажоване голосування за конкурсну комісію може привести до призупинення або скасування безвіза між Україною та ЄС. «Велика сімка» (G7) кілька разів заявляла про те, що це ставить під питання західну фінансову і політичну допомогу Україні.

Недавнє призначення Верховною Радою членів комісії з відбору голови САП викликало хвилю критики як в Україні, так і з боку ЄС. Нашій країні пригрозили позбавленням безвізу через недотримання взятих зобов’язань. Монотонні запевнення з боку влади, що все добре і ніякої загрози немає – не є правдою. Про те, що може привести до повернення візового режиму і на що, як і коли треба звернути увагу, щоб цього не сталося, читайте в статті Павла Кравчука «Забрати безвіз».

 

Підготував/ла : Евгений Лещенко

https://zn.ua/ukr/POLITICS/v-jevroparlamenti-prihrozili-skasuvannjam-bezviza-ale-tilki-okremim-oliharkham-i-politikam.html?fbclid=IwAR3hh_LPRXIdnsTBF11V9h5Mla16vPVM7XTeICxKSTEyZLwsfRt1JWepD6k

peredplata