Не локальна, а загальнонаціональна. Як подолати проблему безпритульних тварин?

В Україні одна із найбільш складних ситуацій з безпритульними тваринами у світі. Й донині можна зустріти жорстокі радянські підходи щодо зменшення популяції вуличних тварин: псів відловлюють і вбивають.Завдяки зусиллям зоозахисників вбивства тварин призупинено. Але це не врегулювало чисельностіпопуляції безпритульних собак та не зменшило випадки укусів тваринами громадян та загрозу поширення інфекцій.

Альтернативою розправам стала стерилізація. Проте такий спосіб не давав бажаного результату, адже його застосовували несистемно та не у повному обсязі –вуличні собаки розмножувалися швидше, аніж їх стерилізували. Окрім того, безвідповідальні громадянипродовжували викидати на вулиці своїх чотирилапих вихованців. Тож необхідно було ліквідувати причини, а не їхні наслідки. І корінь зла не у собаках – проблема в людях. Тож чернівецькі активісти та волонтери об’єднують зусилля у боротьбі за права безпритульних тварин, а міжнародні зоозахисники їх порахують і простерилізують у рамках виконання меморандуму про співпрацю між Чернівецькою міською радою й міжнародним фондом «Four Paws» («Чотири лапи»).Проект допомоги безпритульним тваринам міжнародного благодійного фонду «Чотири лапи» має на меті толерантним способом вирішити проблему із вуличними собаками у Чернівцях.

У коментарі інтернет-виданню «Час» директорка ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина зазначила, що програма проходить у декілька етапів: від обговорень та круглих столів до соціологічних опитувань чернівчан. 

«Ми дуже раді допомагати муніципалітетам гуманно вирішувати проблему. Адже це надзвичайно важливий проєкт не тільки для тварин, але й для жителів міста Чернівців. Ми дуже раді, що Чернівці приєднуються до тої мережі міст, які ставляться гуманно до тварин. Це саме та програмащо має на меті вирішувати гострусоціальну проблему як для тварин, так і для муніципалітету, і для городян. Ми переконані, що спільними зусиллями зможемо подолати проблему безпритульних тварин у місті Чернівцях», – додає вона.

Разом з тим, зоозахисники планують у Чернівцяхперерахувати всіх вуличних тварин і після цього розпочати їхню стерилізацію.

«Ситуація з безпритульними тваринами у Чернівцях не є критично катастрофічною, але є занедбаною. Тож запроваджений у Чернівцях пілотний проєкт повинен стати зразком для всієї України. Ми маємо надію, що він покаже реальну картину того, що відбувається в місті стосовно безпритульних тварин. А на підставі цих даних зоозахисники та влада розроблять цільову програму.Тобто, якщо буде вирішено, що для покращення ситуації з безпритульними тваринами бракує вольєрів у КП «Центр стерилізації тварин», то міська влада сприятиме в оформленні дозвільних документів, а волонтери шукатимуть гроші на їх встановлення тощо», – зазначила  голова громадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі» Ксенія Михайленко

Основна мета зоозахисників – розробити міську програму регуляції чисельності безпритульних тварин гуманними методами та виховати у чернівчан культуру поведінки з тваринами. Окрім того, за можливості, фахівці будуть стерилізувати також домашніх безпородних чотирилапих, господарі яких не мають на це грошей.

Побороти жорстоке ставлення до тварин – такою є мета чернівецьких активістів. 

«Це має бути просвітницька кампанія. Якщо люди будуть розуміти, як поводитися з собаками, відповідно таким і буде рівень суспільства відносно одне до одного. Бо тваринна злочинність дуже впливає на суспільство», – роз’яснює Ксенія Михайленко.

Щоби докорінно розв’язати проблему безпритульних тварин, потрібно впровадити комплекс заходів: системну стерилізацію, адопцію (повернення собак в домашні умови) та посилення відповідальності жителів міста. 

Довідково: Міжнародний благодійний фонд «FOUR PAWS International» (Чотири лапи) – це міжнародна благодійна організація з захисту тварин зі штаб-квартирою у Відні (Австрія) та офісами в 11 країнах на 3 континентах. Організація, заснована Хейлі Дунглером 1988 року, прагне допомогти тваринам у біді. Серед напрямків роботи – стерилізація та вакцинація тварин.

 

Николюк Ярослава

peredplata