Іспанія не забила Єгипту, провали Франції та Аргентини. Що відбулося на старті Олімпіади з футболу

Підсумки першого туру.

За день перед церемонією відкриття Олімпійських Ігор у Токіо та інших префектурах Японії стартував турнір з чоловічого футболу. 16 команд змагаються за звання олімпійського чемпіона та потрапляння на подіум.

Формат Олімпіади передбачає груповий етап – чотири групи по чотири команди. У плей-оф проходять по дві найкращі команди з кожної групи. Дві найкращі збірні плей-оф борються за “золото” Олімпіади, а ті команди, що програли у півфіналі – за “бронзу”.

Розпочалися поєдинки чоловічого турніру з футболу у четвер, 22 липня. Відкрив програму матчів поєдинок між збірними Єгипту та Іспанії, закривала її дуель між Бразилією та Німеччиною – олімпійським чемпіоном та срібним призером Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Суспільне Спорт розповідає про основні події старту олімпійського турніру з чоловічого футболу.

Іспанія втратила очки з Єгиптом

Олімпійська збірна Іспанії – єдиний представник Олімпіади-2022 серед європейських команд, який делегував на турнір одразу шістьох футболістів, які грали на чемпіонаті Європи. На Олімпіаду в Токіо відправилися голкіпер Унаї Сімон, захисники Пау Торрес та Ерік Гарсія, форварди Дані Ольмо та Мікель Оярсабаль, а також найкращий молодий гравець Євро-2020 – півзахисник Педрі.

Усі ці шість футболістів вийшли в основі Іспанії на матч проти Єгипту. Крім них – досвідчені Марко Асенсіо та Дані Себальос, які пройшли за квотою гравців, старших 23 років.

Однак досвідчений склад Іспанії не зміг забити хоча б гол Єгипту. І у підсумку через травми втратив двох футболістів: спочатку на 22-й хвилині через травму поле покинув захисник Оскар Мінгеса. А перед перервою серйозного пошкодження зазнав і півзахисник Дані Себальос.

 

Попри травми футболістів, після перерви Іспанія мала більше моментів, щоб забити Єгипту, але жоден з них не реалізувала. У підсумку 0:0 – як і на Євро-2020 іспанці розпочали виступи на олімпійському турнірі з нульової нічиєї.

Ще у одному матчі групи збірна Аргентини зазнала сенсаційної поразки Австралії з рахунком 2:0

Розгромна поразка Франції

Франція не грала на Олімпійських Іграх з 1996 року. На Олімпіаді в Атланті французи, маючи у складі майбутніх чемпіонів світу та Європи Робера Піреса, Венсана Кандела та Сільвена Вільтора програли у чвертьфіналі Португалії.

Повернутися на Олімпіаду французи змогли лише через 25 років – на Ігри у Токіо. І у першому ж матчі зазнали поразки від збірної Мексики з рахунком 1:4.

На відміну від Іспанії, французи не викликали на олімпійський турнір футболістів з Євро. А найдосвідченішим футболістом Франції став форвард Андре-П’єр Жиньяк, який став найкращим бомбардиром в історії мексиканського клубу “Тігрес”.

Саме Жиньяк став автором єдиного голу у ворота Мексики. На початку другого тайму мексиканці двічі відзначилися у воротах французів. А після голу Жиньяка, забили ще два м’ячі.

МексикаAP

Поразка Франції стала найрозгромнішою за підсумками першого дня олімпійського турніру з футболу. А за кількістю голів цей матч поступився лише протистоянню між Бразилією та Німеччиною.

Бразилія вдруге поспіль перемогла Німеччину на Олімпіаді

Матч Бразилії та Німеччини закривав програму першого ігрового дня чоловічого турніру з футболу на Олімпіаді в Токіо. Між собою зустрічалися олімпійський чемпіон та срібний призер Олімпіади-2016, яка пройшла у Ріо-де-Жанейро.

П’ять років тому Бразилія перемогла Німеччину у серії пенальті. Тоді в основний час команди розійшлися миром, а у серії пенальті бразильці завдяки вирішальному удару Неймара здобули перемогу – Нільс Петерсен у німців не забив п’ятий пенальті.

Бразильці та німці мусили зустрітитися між собою у групі в першому турі. Цього разу Бразилія була без Неймара, але все одно здобула перемогу – 4:2.

Головним героєм зустрічі у складі Бразилії став форвард англійського “Евертона” Рішарлісон, який відзначився хет-триком за стартові півгодини. Бразилія могла забити і четвертий гол у першому таймі, але Матеус Кунья не реалізував пенальті.

РішарлісонAP

Німці після перерви відіграли один м’яч – Надім Амірі скоротив відстань у рахунку. Проте через шість хвилин залишилися вдесятьох – Максіміліан Арнольд отримав другу жовту картку.

Попри гру у меншості, Німеччині вдалося відіграти ще один м’яч на 84-й хвилині. Вирвати нічию німці не змогли, а у компенсований час пропустили четвертий гол, автором якого став Пауліньйо.

Усі результати першого туру

Група А

  • Мексика – Франція 4:1
  • Японія – Південна Африка 1:0

Турнірна таблиця: 1. Мексика – 3 (4:1), 2. Японія – 3 (1:0), 3. Південна Африка – 0 (0:1), 4. Франція – 0 (1:4)

Група В

  • Нова Зеландія – Республіка Корея 1:0
  • Гондурас – Румунія 0:1

Турнірна таблиця: 1. Румунія – 3 (1:0), 2. Нова Зеландія – 3 (1:0), 3. Республіка Корея – 0 (0:1), 4. Гондурас – 0 (1:4)

Група С

  • Єгипет – Іспанія 0:0
  • Аргентина – Австралія 0:2

Турнірна таблиця: 1. Австралія – 3 (2:0), 2. Іспанія – 1 (0:0), 3. Єгипет – 1 (0:0), 4. Аргентина – 0 (0:2)

Група D

  • Кот-д’Івуар – Саудівська Аравія 2:1
  • Бразилія – Німеччина 4:2

Турнірна таблиця: 1. Бразилія – 3 (4:2), 2. Кот-д’Івуар – 3 (2:1), 3. Саудівська Аравія – 0 (1:2), 4. Німеччина – 0 (2:4)

Фото дня

 

Андре-П’єр Жиньяк відмовився святкувати гол у ворота Мексики через виступи у місцевому чемпіонаті за “Тігрес”.

Факт дня

П’ять футболістів збірної Іспанії провели у сезоні 2020/21 більше 50 матчів – Педрі (63), Дані Ольмо (62), Пау Торрес (58), Унаї Сімон (57), Мікель Оярсабаль (56).

Що далі

  • Неділя, 25 липня. Матчі другого туру на олімпійському турнірі з футболу.

peredplata