91-й театральний сезон завершається довгоочікуваною прем’єрою у Чернівецькому театрі

25 і 26 червня у Чернівецькому театрі – прем’єра, присвячена видатній чернівчанці – єврейській актрисі та співачці Сіді Таль, яка за підтримки  свого чоловіка й імпресаріо Пінхаса Фаліка здобула світову славу та  визнання.

П’єсу під назвою “Сіді Таль. Аідише нешуме”, що у перекладі з ідишу означає «єврейська душа», написала відома українська драматургиня Неда Неждана.

На пресконференції з нагоди події режиисерка-постановниця вистави народна артистка України Людмила Скрипка розповіла, як нелегко давалася колективу ця робота.

Річ у тім, що задум визрів давно, років 5 тому.  Мисткиню вельми приваблювала харизматична особистість Сіді Таль. ЇЇ колись Людмила запам’ятала, побачивши на сцені філармонії. Проте не було матеріалу, та й написаної п’єси.

Якось зустрілися з племінником Сіді Таль Давидом Гуттманном, який запропонував свою фінансову допомогу для створення на сцені Чернівецького театру вистави про його талановиту родичку. Він же надав багато матеріалів, спогадів про Сіді Таль.

На пропозицію створити п’єсу для постановки у нашому театрі відгукнулась Неда Неждана. Але все то було до війни. Прем’єра передбачалась на День театру – 27 березня.

24 лютого життя всіх нас розділилося на «до» і «після». Робота над виставою була саме у розпалі і враз зупинилася. Всі були розгублені, ятрило питання, чи взагалі під час війни це доречно, чи потрібна комусь така вистава, наповнена музикою, танцями.

Тож разом взялися за створення патріотичного проекту «Ми з України», який не тільки об’єднав усіх, але й допоміг, як сказала пані Людмила, емоційно перезавантажитися.

Творці вистави і актори по-іншому подивилися на свою працю.  Ця вистава створювалася як справжній гімн життю, гімн любові, яку талановите подружжя не розгубило впродовж 58 років. Історія їхнього життя, як і історія ХХ століття – велична й трагічна. На тлі нинішніх страшних подій ця історія набула особливої актуальності.

За словами асистента режисера заслуженого працівника освіти України Андрія Циганка, вистава має цікаву проекцію на сьогодення, а саме, показує, як у найскладніші часи не загубити себе, бути потрібним. Рецепт простий – треба любити і творити. 

Через призму історії життя двох непересічних талановитих особистостей глядачі не тільки познайомляться з видатними земляками, а й відчують, як за найскладніших перипетій і перешкод, що трапляються на шляху, не розгубитися, не здаватися. Треба завжди боротися і жити на повну силу.

Загалом вистава обіцяє чимало приємностей, як от – живий оркестр на сцені, оригінальна музика композитора Володимира Шнайдера, хореографія заслуженої діячки мистецтв України Мирослави Воротняк, філігранна сценографія художниці-постановниці Наталії Тарасенко та інше.

Роль Сіді Таль виконуватимуть три актриси одночасно: заслужені артистки України Лариса Попенко та Валентина Головко, і артистка драми Мар’яна Тимчишин,  аби відтворити постать співачки у різні періоди її життя. Роль чоловіка зірки та відомого імпресаріо Пінхаса Фаліка викнує актор Назарій Кавулич, кажуть, дуже зовнішньо подібний до нього.

Отже у суботу та неділю, 25 та 26 червня на нас усіх чекає прем’єра. Початок – о 17.30.

peredplata