У 2023 році лавреатів Шевченківської премії вперше не оголосили на день народження поета

 

У 2023 році оголошення лавреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка вперше перенесли з 9 березня на 22 травня. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Юрій Макаров, голова комітету премії.

«Війна змушує переглянути сталі практики мирного часу. За традицією, 9 березня, день народження Батька нації є днем оголошення лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Цьогоріч Комітет з Національної премії постав перед очевидною для всіх проблемою: за офіційним Положенням, в змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання. Таким чином, у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни. Виходить, головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення: фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку», — написав він.

 

Макаров зазначив, що звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням розглянути можливість додати до номінацій премії конкурс «За внесок у перемогу».  Під час зустрічі з діячами культури та мистецтва 9 березня створення додаткового конкурсу погодили. Премію «За внесок у перемогу» вручатимуть на час воєнного стану в країні.

 

За словами Макарова, комітет премії разом із Мінкульта та Офісом президента найближчим часом розробить зміни до положення про премію. Оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі.

Переможців додаткового конкурсу разом із переможцями третього туру будуть оголошені всі разом 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка.

 

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка заснована 1961 року. Вона є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Кожного року може бути присуджено не більше семи Національних премій, а нагородити особу можна один раз за життя. Присуджує відзнаку президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

Як відомо, 2022 року Шевченківську премію з літератури отримала Тамара Горіха Зерня за роман «Доця». 

 

Нагадаємо про довгі та короткі списки премії 2023 року.

peredplata