Україна вшановує пам’ять Василя Стуса

Україна вшановує пам’ять Василя Стуса4 вересня 1985 року у таборі біля села Кучино Пермської області помер український поет-шістдесятник Василь Стус. Сьогодні в Україні вшановують його пам’ять.

Автора поетичних збірок «Круговерть», «Веселий цвинтар», «Палімпсести» у травні 1980 заарештували, визнали особливо небезпечним рецидивістом та засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. А також заборонили бачитися з родиною. Табірними наглядачами знищено збірку з приблизно 300 віршів Стуса. На знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв\’язнями він кілька разів оголошував голодування. Помер в ніч з 3 на 4 вересня, можливо, від переохолодження. За офіційними даними причина смерті — зупинка серця.

1985 року німецький письменник Генріх Белль висунув Василя Стуса на здобуття Нобелівської премії з літератури. Але призначення так і не відбулося, через смерть автора.

Сьогодні о 13 годині у київському сквері Василя Стуса відбудеться акція вшанування його пам’яті. За давньою козацькою традицією організатори пропонують киянам насипати курган пам’яті «шапками» – докласти грудочку землі зі свого двору до кургану пам’яті поета.

У програмі заходів: панахида, декламування віршів В.Стуса святошинськими школярами, концерт українських бардів – це відомі автори-виконавці Едуард Драч, Володя Самайда, Ігор Білий, Неля Франчук, встановлення на кургані пам’ятного каменю з написом «Сквер імені Василя Стуса».

До місця акції можна дістатися наступним чином: йти 700 метрів від ст. метро Житомирська у напрямі від міста правою стороною до перетину проспектів Палладіна та Перемоги біля мосту.

Джерело та світлина ДЕНЬ

peredplata