Студентський хор Чернівецького училища виборов чергову перемогу у Польщі

Після повернення з Міжнародного конкурсу \”Південна Пальміра (м.Одеса) лауреатами I-го ступеня, студентський хор Чернівецького училища мистецтв ім. С.Воробкевича під керівництвом викладача-методиста Гордей В.А. розпочав активну підготовку до участі в XXXIII Міжнародному фестивалі в Хайнувці (Польща), адже Леся Василівна Дичко особисто запросила наш хор і рекомендувала його організаторам фестивалю.

Хор училища мистецтв- це учбовий хор, який не може порушувати навчальний процес, певні програмні вимоги, чисельні планові репетиції, підготовку до Державного іспиту, де передбачений різноманітний репертуар. До того ж, хор нещодавно презентував чернівчанам \”Gloria\” А . Вівальді в Залі Органної та Камерної музики, а підготовка до цього концерту потребувала чимало додаткового часу.
Тому, щоб достойно представити себе на фестивалі в Польщі, починаючи з березня, хор кожного дня збирався на 2-3годинні репетиції, готуючи конкурсну програму.

Звичайно, ця виснажлива робота була варта того, щоб вперше вивезти хор за кордон.
Здійсненню поїздки посприяли адміністрація училища, студентський профком, взявши на себе всі транспортні витрати та батьки.
Автобус зустрів пан Василь. Він був гідом під час конкурсних днів та проживав з нами в готелі. Сам готель знаходився за містом в Supraslu, і як зазначив пан Василь, це місцевість з найчистішим повітрям в країні.

В цьому році серед учасників фестивалю,який відбувся з 20.05 по 25.05.2014р., 24 хора з Австралії, Польщі,
Білорусії, України, Росії, Литви, Молдови, Словаччини, Румунії.
Склад почесного журі очолив Ромуальд Твардовський. Члени жюрі: професор Леся Дичко (Україна, Київ),
Анатолій Кісельов (Росія, Москва), prof. Bozenna Sawicka (Poland, Bialymstok), Ilona Stepan (Молдова), ks. Jerzy Szurbak (Poland, Warszawa).
Третій конкурсний день, в якому брав участь наш хор, проводився в м. Білосток, в приміщенні Opera I Filharmonia Podlaska.

Яким же було здивування, коли дізналися, що ми змагаємось здебільшого серед вищих навчальних закладів:
Академічний хор Інституту мистецтв Східноєвропейського Національного університету ім. Л.Українки (м.Луцьк, Україна), Академічний хор музичного коледжу при Московській консерваторії ім. П.Чайковського (Москва, Росія), Студентський хор Білоруської державної музичної академії і ми – студентський училищний хор , який має за плечима лише одну участь в Міжнародному конкурсі, на противагу іменитим колективам, відвідавших цей конкурс неодноразово. Така ситуація надала ще більшого стимулу для перевірки професійності нашого хору.

Щойно директор конкурсу Микола Бучко оголосив вихід колективу і перший ряд з\’явився на сцені, зал зірвався гучними оплесками. Як виявилося, наш хор не запам\’ятати було неможливо: академічне вбрання дівчат прикрашали блакитні шарфикі з жовтими квітами, а на лацкані піджака у кожного з хлопців – жовто-блакитний прапорець. Ось така символічна презентація хору з України!

Сам виступ був більше, ніж вдалим. Неймовірна атмосфера, чудова акустика, професійна майстерність керівника (Гордей В.А) і хор, настільки гнучкий, що миттєво реагував і відповідав на будь-який її погляд і жест.
Хор виконав 5 творів : Р.Толмачов \”Богородице Діво, радуйся\”; Л.Дичко \”Отче наш\”; П.Чесноков \”Святый Боже\”; Р.Твардовський \”Благослови, душе моя, Господа\”; Д.Бортнянський \”Тебе Бога хвалим\”.

Після виступу не одразу вдалося повернутися в готель – фотосесії, журналісти, інтерв\’ю. Звичайно, цікавилися також і ситуацією в країні, навіть шукали серед нас активістів, але ми дали зрозуміти, що наш студентський хор, в якому серед учасників є навіть неповнолітні діти, ставить за мету , насамперед, служіння мистецтву і піднесення української хорової культури.

Правду кажуть, що найбільше відчуваєш гордість за свій народ, свою країну лише закордоном. До нас підходили представники з Польщі, Литви, Білорусії виразити вдячність і підтримку, хористи з Австралії пригощали солодощами. Керівник хору при Московській консерваторії сказав, що це шикарний хор і запросив на конкурс до Москви, пообіцявши I місце. Оце так несподіванка! Хормейстер з музичного училища в Білостоці привітав Валентину Гордей з виступом, і, якби знав,сказав він, що побачить і почує такий колектив, привів би всіх своїх студентів-хоровиків, тоді багато хто з них змінив би ставлення до своєї професії.

Результативним став день Нагородження. Не дивлячись на високій рівень та досвід колективів-учасників нашої категорії, Чернівецький хор училища мистецтв ім. С.Воробкевича отримав почесне II місце. Білорусь також отримала цю нагороду. Це говорить про те, що рівень нашого училищного хору виявився на рівні з музичною
академією!

На Гала-концерті, куди потрапити можна тільки маючи квиток, ми виконали твір Л.Дичко \”Отче наш\”.

Після закриття фестивалю Леся Василівна Дичко звернулася до хору:
\” Я вам хочу сказати – виступили ви здорово! Всі відмічали, що ви десь посередині між першим і другим місцем. Чим ви взяли? Ви взяли поетичністю. Також говорили – хор такий, що наступного разу – неодмінно I місце.

Відмітили і високу професійність і надзвичайну, повторюся, поетичність хору, і те, що дізналися про Чернівці, бо мало хто чув про таке місто. Ви молодці! Я була така щаслива, що ви – хор з України, отримали достойно II місце. Я вас вітаю від душі! Повірте, це – величезна перемога!\”

Фіналом поїздки до Польщі була незабутня подорож до Кракова, де ми мали змогу відвідати Соляні шахти Велічко, старовинний королівський замок Вавель, здійснити екскурсію вуличками міста, почувши цікаві легенди та історичні факти, а після приємної втоми і нових вражень відпочити в аквапарку.
Повернувшись додому, наш автобус вже чекали адміністрація, викладачі, студенство, батьки, влаштувавши теплу зустріч.
Сподіваємось,що це не останній міжнародний конкурс, де ми зможемо гідно заявити про себе і представити Чернівці на світовому рівні.
(викладач училища Якимчук О.В)

peredplata