Суд зобов’язав УПЦ МП повернути заповіднику майно Нижньої Лаври. Доступ на територію обмежать

Господарський суд міста Києва зобов’язав Українську православну церкву (московського патріархату) повернути майно заповіднику «Києво-Печерська лавра». Йдеться про 79 об’єктів Нижньої Лаври.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

У заповіднику нагадали, що 29 березня 2023 року в односторонньому порядку розірвали договір про безоплатне користування державним майном із Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічим монастирем) УПЦ МП.

Господарський суд Києва 9 серпня підтвердив законність розірвання договору між заповідником та монастирем

Отже, державне майно на території Нижньої лаври має повернутися у користування держави, наголосили в заповіднику.

Проте в установі розповіли, що попри письмове попередження, надане монастирю щодо вивільнення приміщень, 10 серпня діяльність комісії із повернення майна вкотре заблокували. 

Так, планувалося опечатати 4 корпуси, що не залучені в релігійній діяльності й фактично використовуються як готелі: № 54, № 57, № 58, № 68. Однак доступ до приміщень перекрили.

«Діяльність ченців в Києво-Печерській лаврі має продовжуватись, однак усі об’єкти загалом мають бути повернуті в користування державі, і це буде виконано», — підкреслили в заповіднику.

«Через системне перешкоджання роботі» заповідник вирішив з 11 серпня обмежити доступ до приміщень Нижньої лаври для усіх відвідувачів, за винятком священників, ченців та працівників чоловічого монастиря.

В установі запевнили, що храми преподобного Сергія Радонезького, преподобного Агапіта Печерського, Воскресіння Христового («Афганська церква»), преподобних  Антонія та Феодосія Печерських із Трапезною палатою та Успенський собор відкриті для богослужінь.

Водночас в УПЦ МП поскаржилися, що віряни не зможуть молитись в печерах біля мощей.

Також там заявили, що станом 18:00 поліція відмовлялася пускати в гуртожиток семінаристів, а в готель — паломників.

«Поліція охорони запропонувала ночувати у храмі преподобного Агапіта Печерського. Цей храм не містить ані обладнаних ліжок, ані необхідних гігієнічних умов». 

Окрім того, як стверджують в УПЦ МП, паломники не змогли забрати свої особисті речі, що залишились на території Нижньої Лаври.

Джерело: Громадське

peredplata