У Чернівецькому художньому музеї виставили відреставровану старовинну ікону “Страшний Суд”

Начальник Чернівецької ОВА Руслан Запарнюк відвідав обласний художній музей, де презентували найбільшу та найдавнішу з-поміж точно датованих ікон в колекції музею – відреставровану ікону «Страшний Суд».

Про це він повідомив у Телеграм каналі.
 
«Вигнання Адама і Єви з раю. Страшний суд» – великоформатна багатосюжетна ікона, яка потрапила до колекції Чернівецького обласного художнього музею в результаті пошукової експедиції на Путильщині на початку 1990-х років. Твір був із пошкодженнями.

Для збереження та подальшого експонування унікальну ікону передали на реставрацію заслуженому працівнику культури України, художнику-реставратору Володимиру Краснову.

🖼️Враховуючи великі розміри полотна, – 147×440 см, – процес реставрації був тривалим.

Ікона з Усть-Путили відображає два окремі сюжети – «Вигнання Адама та Єви з раю» і «Страшний суд». Таке поєднання найбільш визначальних віх буття людства своєрідно споріднює початок і кінець людського життя на землі.

Вона загалом наслідує іконографічні схеми канонічного візантійського і західноєвропейського мистецтва, однак з певними особливостями, які засвідчують вплив місцевої народної культури.

Унікальний твір іконопису «Вигнання Адама і Єви з раю. Страшний суд» – є найбільшим та найдавнішим полотном з-поміж точно датованих творів образотворчого мистецтва в колекції художнього музею та вирізняється винятковим принципом побудови композиції.

Також Запаранюк нагородив відзнакою “Вдячна Буковина” Володимира Краснова і привітав працівників музейних установ краю з професійним святом – Міжнародним днем музеїв, працівників Чернівецького обласного художнього музею з 35- річчям заснування закладу. 

Завдяки роботі музейників, які дбають про збереження нашої історичної, культурної спадщини, ми маємо можливість вивчати історію та культуру нашого народу, передавати ці знання у спадок наступним поколінням українців.

peredplata