Буковинську Маланку хочуть внести до культурної спадщини ЮНЕСКО

Цьогорічний фестиваль «Маланка-Фест» особливий, оскільки вже набув статусу міжнародного – у ньому, окрім представників різних регіонів України, взяли участь гурти маланкарів з Молдови і Румунії. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Окрім цього, за ініціативи благодійного фонду «Firtash Foundation» сьогодні розпочато процедуру внесення унікальної буковинської Маланки до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Фонд Дмитра і Лади Фірташів також сприятиме науковцям та фахівцям, які готуватимуть відповідні документи та презентації для цієї престижної міжнародної організації», – сказав голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв.

«Маланка-фест», який щойно завершився, водночас є конкурсом, і його переможці від фонду Дмитра і Лади Фірташ отримали грошові винагороди. Перше місце на фестивалі і, відповідно, 50 тисяч гривень вручили маланкарям з Красноїльська, друге місце виборола маланка з с. Горбово – вона отримала винагороду у 30 тисяч гривень та 20 тисяч гривень вручили гурту маланкарів з с. Горішні Шерівці Заставнівського району за третє місце. Були відзначені і учасники «переберії» – ними стали представники Вашківецької маланки і їм було вручено 30 тисяч гривень.

Окрім цього, кожен учасник «Маланка-Фест2014» отримав від фонду Firtash Foundation грошову винагороду у розмірі 4 тисяч гривень, що компенсує, зокрема, їх транспортні витрати. Отже, без уваги та подарунків на «Маланка-фест» не залишився ніхто з його учасників.

peredplata