“ЖИВА БІБЛІОТЕКА” у Чернівцях

30 травня Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка прийняла «Живу бібліотеку» – унікальний просвітницький проект, участь у якому взяв кожен охочий. Адреса та час були обрані не випадково – «бібліотека» є частиною заходів, присвячених святкуванню Днів Європи в Україні.

“ЖИВА БІБЛІОТЕКА” – це місце, де книги можуть говорити.
Як у звичайній бібліотеці читачі можуть вибрати і прочитати книгу на цікаву для себе тему, так у «Живій бібліотеці» буде можливість вибрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і задати їй різноманітні питання.
«Книжками» є люди, щодо яких у суспільстві існують певні упередження – зазвичай це представники етнічних, релігійних меншин, а також люди, про особливості життя яких небагато відомо широкому загалові або ж так чи інакше взаємодіють з цими групами меншин.
Перша “Жива бібліотека” з’явилася 11 років тому в Данії. Її концепцію розробила данська неурядова молодіжна організація “Зупини насильство” (Stop the Violence). Відтоді ця ідея поширилася по всьому світу, була втілена в життя у понад 45 країнах.
Мета “Живої бібліотеки” – боротьба зі стереотипами та упередженнями, що склалися в суспільстві щодо певних груп людей: сексуальних, расових, національних та релігійних меншин, людей, котрі живуть закритими групами або ж є прихильниками непопулярних ідей.
Одним з правил роботи «Живої бібліотеки» є: у “Живій бібліотеці” не буває дурних, незручних або гострих питань; так само немає місця для образ – словесних чи фізичних.
Цього разу «живими книгами» були: Марія – людина з обмеженими можливостями, але попри все – соціально активна особистість; Андрій – людина, яка побувавши в місцях позбавлення волі, не опустилась на дно суспільства, а тепер допомагає людям; Віктор та Вадим – люди, які в свій час мали проблеми із зловживанням наркотичних засобів та Сергій – вихованець інтернатного закладу, який тепер є успішним студентом Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Читачами ж виступили викладачі та учні (члени «Євроклубів») Чернівецьких гімназій № 5 та 7, загальноосвітніх шкіл № 5, 19 та 42, працівники ЧОУНБ ім. М. Івасюка.

peredplata