Звітували про культуру краю

Сьогодні відбулась прес-конференція начальника управління культури обласної державної адміністрації Китайгородської Віри Микитівни щодо стану галузі культури краю та пріоритетів її розвитку.
Цю посаду Віра Микитівна обіймає близько 2 місяців, але за цей період під її керівництвом проведено масу культурних заходів: обласне фольклорно-етнографічне свято „Христос воскрес! – Воскресне Україна!”, акція до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка „Рушник Великому Тарасу”, вручення премій облдержадміністрації імені Георгія Гараса та Пауля Целана, виставка „Вітражі” за участі буковинських майстрів Анатолія і Мар’яна Винту та багато інших заходів. Хоча частину дійств не було можливості здійснити через події в країні.
Пані Китайгородська озвучила плани розвитку культури краю до 2016 року:
„Першочерговими завданнями є: перебудова кінотеатру імені Івана Миколайчука на культурно-мистецький центр, оновлення інтер’єру та розкладу завдань для Краєзнавчого музею, а також створення містечка майстрів у центрі Чернівців”.
Зокрема планується вилучити бутіки та ювелірні магазини з вулиці Кобилянської, котрі псують її автентичність; приміщення колишньої книгарні „Кобзар” (де зараз знаходиться „Сбербанк Росії) віддати під мистецьку галерею; переглянути спільні з європейськими країнами проекти та акцентувати їх на розвитку Буковини; покращити облаштування Хотинської фортеці, а також активно розвивати культурний туризм.
Основними проблемами Віра Микитівна називає убоге фінансування в галузі культури та брак освіти у працівників даної сфери:
„Звичайно, зарплати виплачуються, але на якісь великі проекти грошей немає. Як тільки налагодиться ситуація в державі, можна буде переглядати бюджет.
А стосовно працівників, мене шокував той факт, що близько 70% людей, які обіймають керівні посади в закладах культури, не мають вищої освіти, а є й випадки, коли відсутня навіть повна середня . Найбільш проблемною в цьому плані є Хотинщина. Тож ми будемо кардинально міняти кадрову політику”.
Також пані Китайгородська зазначила, що разом із своєю командою будуть налагоджувати стосунки із Чернівецькою міською радою, адже раніше, через політичні конфлікти, не було можливості мирно врегульовувати суперечливі питання в сфері культури Буковини.
Наталія Матюшина
Студентка ЧНУ імені Юрія Федьковича

peredplata