Україна очима редактора. Буковино, ти зелена…

Україна очима редактора. Буковино, ти зелена...Минулого тижня на Буковині побувало майже 30 редакторів та журналістів провідних українських газет. Акули пера з’їхалися з усієї України. Акція відбувалася за сприяння Чернівецької обласної державної адміністрації. Вона організована Українським журналістським фондом, який очолює Людмила Ольховська.

Звичайно, гостям показували найкраще, що у нас є. І це правильно. Адже славу Буковини гості рознесуть по всій Україні. Спочатку журналісти побували у Вижницькому районі, де відвідали унікальний навчальний заклад — училище прикладного мистецтва імені Юрія Шкрібляка, яке тепер стало тринадцятим факультетом ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
Карпатські гори зустріли журналістів усіма барвами золотої осені. Отож сама природа веліла показати гостям карпатський природний заповідник і музей екології у Берегометі. Журналісти Донбасу, Сходу України, Півночі, Півдня та навіть Заходу були зачаровані унікальною гірською красою. Мабуть, тільки для нас, буковинців, ця краса стала звичною і ми не цінуємо її так, як належить. Через це іноді руйнуємо гори, вирубуємо ліси, нищимо звірину.

Приємно вразила гостей туристична курортна база «Мигово», вишукана перлина Карпатських гір. Тут витає самобутній український гуцульський дух. За кілька років цей курорт завоював непідробний авторитет серед людей. Там створені всі умови для того, щоб задовольнити найвибагливіші забаганки гостей. Навіть славнозвісний «Буковель» поступається нашому «Миговому» саме у збереженні й пошануванні українських народних звичаїв та обрядів.

Журналісти були зачаровані красотами Анниної гори у Ваш-ківцях. Їх вразила легенда, якій уже майже тисяча років. А монастир глибоко запав у душі тих, хто його відвідав.

У Чорториї гості з усієї України відвідали музей-садибу Івана Миколайчука. Всесвітньовідомий геній кіно народився на березі бурхливого Черемоша, який у цих місцях котить свої габи до габів гірського Прута. Саме там вони вливаються один в одного і творять велике диво – енергію води. Може, саме Бог посіяв довкола берегів Черемоша і Прута самобутні таланти, адже саме на буковинській землі народилися актор і режисер Іван Миколайчук, славнозвісний автор «Черемшини» Василь Михайлюк, всесвітньовідомий тенор Андрій Шкурган і сотні інших.

Сестра Івана Фрозинка вже має багато років. Але виглядає бадьорою, життєрадісною. Вона цікаво розповідає про свою родину і про Івана. Доповнює все дійство фольклорний ансамбль «Южинецькі молодички», який затягнув у запальний танок на Івановому подвір’ї гостей зі сходу. А грали всім «Глинницькі музики». Це вони творили з Іваном Миколайчуком велике музичне дійство у невмирущому фільмі «Білий птах з чорною ознакою». Здавалося, того вечора на подвір’я до Івана залетіла його невмируща душа і разом з усіма взялася за руки міцно-міцно, аби нікому не кортіло роз’єднати цю велику єдність Сходу і Заходу України. Про це вічно мріяв Великий Іван. Якби він був багатий, то накрив би столи для всіх людей не тільки від Чорториї до Києва, а від Чопа до хутора Михай-лівського. І посадив би за них усю Україну. І нікому би не дозволив би цю Україну роз’єднати і розшматувати.
Напевне, саме цю ідею великого єднання журналісти з усіх країв рознесуть по всій Україні як заповіт Івана на його родинному обійсті листопадового вечора 2011 року.

Петро КОБЕВКО

(Далі буде)

Україна очима редактора. Буковино, ти зелена...

peredplata