ІСТОРІЯ НОВОГО РОКУ В УКРАЇНІ

ІСТОРІЯ НОВОГО РОКУ В УКРАЇНІ4 дати для святкування Нового року. Це можливо тільки в Україні. Для наших прадідів, давніх слов’ян, 1 січня був звичайним днем зими. А от справжній новорічний настрій прокидався у них з приходом весни, тобто 1 березня.

Доказом слугує відома щедрівка “Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…” . В січні прилетіти вона точно не могла.

А вже з 15 століття руська церква прийняла новий обряд і святкування Нового року перенеслось на півроку вперед – 1 вересня.

І тільки-но усі звикли до осіннього Нового року, як Петро І після мандрівок Європою вирішує у 1700 році втретє змінити дату. Відтепер це 1 січня, та оскільки країна жила за юліанським календарем, то фактично Новий рік припадав на 14 січня.

Саме цар привіз з Голландії й традицію прикрашати ялинку. Люди вірили, що новорічне деревце задобрює злі сили. Крім того самодержавець велів влаштовувати феєрверки та вдягати кумедні костюми з масками.

У 1918 році на наших землях впроваджується григоріанський календар, тож дати посуваються на 14 днів. Так з’являється спільний з Європою Новий рік. Втім відмовлятись від звичного свята ніхто не хотів, тож виник так званий старий-новий рік 14 січня.

Прийшовши до влади, більшовицька влада одразу стала ламати старі правила. Новорічну ялинку, через приналежність до Різдва й так званого буржуазного світу, заборонили на 17 років. Поети отримали наказ очорнити свято.

Утисків зазнав Святий Миколай, якого найбільше шанували на Західній Україні.

Все раптово змінилось у 1935 році коли на шпальті газети \”Правда\” з’явися заклик повернути дітям свято і покласти край засудженню ялинки. Влада зрозуміла: заборони не дієві, потрібно пропонувати заміну.

Так, Новий рік повертається, аби остаточно витіснити Різдво. Миколай не потрібен, коли повсюди образ Діда Мороза.

31 грудня 1970 народилась ще одна новорічна традиція, що збереглася до наших днів. За декілька хвилин до ударів курантів Леонід Брежнєв привітав громадян по телевізору.

Джерело: Телеканал новин \”24\”

peredplata