На цю подію чекала вся Україна

На цю подію чекала вся УкраїнаУ Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася довгоочікувана та хвилююча подія – вручення сертифікату ЮНЕСКО, який підтверджує включення резиденції митрополитів Буковини і Далмації, нині ЧНУ, до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.До присутніх із вітальним словом звернувся голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, який відзначив, що ця подія увінчує кількарічні зусилля великої групи людей, фахівців, науковців, владників, причетних до збереження нашого славного міста, наших улюблених Чернівців.
“Нині виконано давно очікуваний обов’язок перед минулим, перед Чернівцями та його найцікавішою історією. Складено данину поваги до архітекторів, насамперед до неперевершеного Йозефа Главки, архітекторів та будівельників колишніх часів, які створили це диво всесвітньо історичного значення та величі. Відбувся акт вдячності багатьом поколінням чернівчан і не тільки за збереження цього дива, яке, до речі, ще й визнано одним із семи чудес України”, – підкреслив він
За його словами, одночасно ця подія поміж всього іншого – цеглина у підмурок майбутнього європейських Чернівців і всієї Буковини. Бо вся старовинна центральна частина нашого міста потребує збереження та обережного, турботливого та справді європейського поводження. І весь цей зелений куточок нашої Європи, який називається Буковиною, також гідний всілякої уваги. Тому те, що відбулося в Парижі, на засіданні Комітету ЮНЕСКО, а також сьогоднішня подія, – це для нас лише початок кропіткої та багатолітньої роботи. Внесення нового об’єкту до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – серйозна нагода привернути до неї увагу, до його видатної універсальної цінності. Увагу чи не всього світу привернуть і Чернівці, і вся Буковина, весь наш край. Ми це розуміємо, як і наші нелегкі обов’язки в зв’язку з цим.
“Ми будуємо Буковину як край, де варто жити. І столиця Буковини – місто Чернівці, перетвориться у місто, в якому варто жити. Ми впевнені, що саме Чернівці поведуть до Європи інші регіони держави, очоливши цю історичну ходу. І перший крок сьогодні зроблено!”, – додав очільник краю. На завершення голова обласної державної адміністрації висловив щиру вдячність всім, хто долучився до свята. І от настала хвилююча мить. Пані Роксолана Іванченко – відповідальний секретар Національної комісії України у справах ЮНЕСКО за дорученням Генерального секретаря цієї організації вручила сертифікат голові Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлу Папієву, який передав його ректору університету Степану Мельничуку.
На заході були присутні Генеральні консули Польщі, Румунії, Чехії, перший секретар посольства Ізраїлю, член адміністративного комітету фонду Главкових у Празі, представники всіх національно-культурних товариств краю.

peredplata