До 155- річчя перепоховання Тараса Шевченка на Вкраїні милій

До 155- річчя перепоховання Тараса Шевченка на Вкраїні милійЛюди з українським патріотичним духом традиційно, щовесни двічі вшановують Тараса Шевченка—найвидатнішого українця всіх часів, послідовного, безкомпромісного борця за волю рідного народу і незалежність Батьківщини, духовного батька нації, геніального поета й мислителя світового масштабу. Робимо це 9 березня в день його народження і 22 травня – з нагоди перепоховання на Чернечій горі в Каневі.

Дату народження національного пророка відзначаємо здебільшого за місцем нашого проживання. Найчастіше проводимо урочисті заходи біля пам’ятників Шевченкові, в концертних залах, музеях, школах і бібліотеках. Тільки невелика кількість людей—передусім Тарасові земляки—вшановують його в рідному селі на Звенигородщині.
Чимало українців поминають Шевченка, відвідуючи саме цього травневого дня, коли на повну силу буяє пробуджена природа, його могилу. Цьогорічного 22 травня за ініціативою місцевого обєднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка пів сотні бориспільців побували в Каневі. Майже половину серед нас становили учасники народного аматорського хору «Терниця»– високомистецького колективу, добре знаного не тільки у Бориспільському краї, але й на Київщині, навіть за кордоном. У ньому виступають небайдужі до української пісні й культури люди — мешканці Борисполя і декількох сіл нашого району. Керує пісенним колективом Анатолій Пономаренко — великий патріот, талановитий організатор і фахівець.
Під час майже тригодинного перебування в Каневі ми від імені всієї багатотисячної громади і всіх наших краян вшанували Шевченка, поклали квіти до могили, відвідали музей. Наші артисти урочисто співали патріотичні пісні, виконали декілька творів на слова Шевченка. Особливо натхненно, на високому мистецькому рівні лунали у виконанні терничан знамениті «Реве та стогне Дніпр широкий…» і «Заповіт». Тисячі людей, що приїхали на Шевченківське свято з багатьох областей і з-за кордону, гучними оплесками щиро дякували бориспільським артистам за високопрофесійний спів.
Бориспільська «Терниця» була єдиним хоровим колективом з Київщини, який виступив того святкового дня з високої шевченківської трибуни. Доречно додати: учасниками поїздки з Борисполя до Канева стали люди багатьох національностей і різного віку. Крім українців, це поляки, білоруси, іспанці. Найстарший мав під 80 років, наймолодший—лише 2. Були серед нас представники декількох громадських організацій. Але більшість становили просвітяни. Адже більшість і артистів «Терниці» — активні члени ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.
Насамкінець від імені всіх бориспільців-учасників святкової поїздки до батька Тараса висловлюю велику подяку Віктору Молодому—успішному підприємцю, патріоту, благодійнику, який надав нам комфортний автобус. Хвала Богові, що є в нас такі шляхетні люди, які люблять Україну не тільки до глибини душі, але і до глибини гаманця!
Анатолій Ковальчук,
Голова Бориспільського обєднання
ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

peredplata