Російську літературу – на макулатуру: як на Буковині проводять дерусифікацію бібліотек

В рамках акції «Дерусифікуй свою бібліотеку» 710 кг російської літератури було здано на макулатуру. Водночас 305 видань українською та англійською мовами було зібрано і передано Драчинецькій сільській бібліотеці.

На початку липня волонтери Гончаренко центру у Чернівцях запровадили акцію «Дерусифікуй свою бібліотеку», яка пройшла під девізом «російську літературу – на макулатуру!». В рамках акції усі охочі могли принести до офісу освітньо-культурного простору російські книжки. Під час акції було зібрано та здано 710 кг макулатури, а за виручені кошти куплено 19 нових українських книг. До акції долучились Дитяче арт–видавництво “Чорні вівці” та Видавництво 21, які подарували 71 книгу, а також небайдужі жителі Чернівців. Загалом у Драчинецьку сільську бібліотеку передано 305 видань: 205 книг і 100 різних часописів, журналів та альманахів українською та англійською мовами.

Як зазначив староста села Драчинці Іван Прокопець для села це визначна подія. «Для нас дуже важливо, що наші діти зможуть читати цікаві книги українською та англійською мовами. Тепер наша бібліотека поповнилась і оновилась. Читання класичної та сучасної літератури – це важлива складова виховання дітей. Нові книги – це нові можливості», – підкреслив він.

Директор чернівецького Гончаренко центру Віталій Яремчук розповів, що в акції взяли участь і чернівчани, і переселенці. А також наголосив на тому, що ця акція сходиться з основним напрямком роботи центрів – культурно-освітнім. «Нам дуже активно несли російську літературу. Адже вона стала синонімом війни та дуже часто була інструментом російської пропаганди. Нам приносили Пушкіна, Леніна, Толстого та інших. Також дарували українські книжки, які ми потім передали Драчинецькій бібліотеці. Засвоєння загальнолюдських, цивілізаційних цінностей, розуміння української історії, культури та ментальності нашого народу неможливо без української літератури. Але, якщо жителям міст легше дістати необхідні книги, то в маленьких населених пунктах – це стає проблемою. Працюємо над тим, щоб освіта була доступною кожному українцю», – зазначив він.

 

peredplata