Об\”єднана опозиція у Чернівцях вшанувала Тараса Шевченка

Об"єднана опозиція у Чернівцях вшанувала Тараса Шевченка«Об’єднаймося і виконаймо заповіт Шевченка!»

Під таким гаслом, висловленим головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іваном Мунтяном, відбувся сьогодні мітинг об’єднаної опозиції на вшанування Шевченківських днів у Чернівцях. Влада до останнього не давала згоди на проведення цього мітингу, аби не зіпсувати свої враження від власного відзначення 198-ї річниці з дня народження Кобзаря, яке святкували пізніше за опозицію. Але бажання народу вшанувати свого Пророка, а не створити «масовку» для влади, виявилося сильнішим.
«Ми зібралися сьогодні для того, аби вшанувати справжнього сина українського народу, Тараса Григоровича Шевченка, – зазначив у своєму виступі Іван Мунтян. – Він боровся за Україну, за справедливість, щоб наша держава була могутньою, з родючими землями, щоб тут добре жили люди… Про таку країну мріяв наш Кобзар. На превеликий жаль і наш сором, мрії його не збулися…»
Іван Мунтян наголосив, що так, як «за любов до України і за правду Кобзар був засуджений до каторги», так само «сьогодні закрита за гратами донька українського народу Юлія Тимошенко». І попри те, що нинішня влада робить усе, щоб зламати лідерів опозиції, вони вистоять: «Юлію Тимошенко хочуть зламати, але вона незламна і буде боротися до кінця за справедливість, демократію, і не дасть можливості режиму втілити в життя його плани проти власного народу».
Лідер буковинської «Батьківщини» нагадав слова Тараса Шевченка: «Обніміться ж, брати мої…» і поінформував громаду про те, як виконуються заповіти Кобзаря: «На Буковині створений Комітет опору диктатурі, до якого увійшли 12 політичних сил і 2 громадські організації. Цього понеділка була підписана угода, якою всі ці сили об’єдналися у спільній діяльності перед цьогорічними парламенськими виборами – адже ми можемо перемогти тільки разом. Разом подолаємо цей режим».
Іван Мунтян подякував святим отцям за молитву, якою розпочали вшанування пам’яті Пророка, закликав усіх молитися за єдність і нагадав про ту небезпеку, яку таїть у собі зрада: «Ісуса Христа на землі зрадив Юда. І сьогодні є багато таких зрадників. Наша політична сила – «Батьківщина» – від них очистилася. Маємо надію, що надалі усі сили, які об’єднуються у боротьбі з режимом, не зраджуватимуть власний український народ».
«Ми хочемо бачити нашу державу процвітаючою, без бандитів при владі. І ми з вами здатні це робити, – додав Іван Мунтян. – Об’єднаймося і зробімо те, до чого закликав Шевченко».
Понад три сотні учасників мітингу відчували єднання і від виступів місцевих лідерів опозиції, яким одному за одним надавав слово голова Чернівецької міської парторганізації «Батьківщини» Юрій Скорейко, і від пісень, які присвячували пам’яті Тараса і його шанувальникам Любомир Равлюк та Ілля Богданюк. Після майстерного, від душі, виконання Шевченкового «Заповіту» чоловічою хоровою капелою «Дзвін» Чернівецького національного університету мітинг був завершений. А перед покладанням квітів владою невідомі люди намагалися прибрати вбік вже принесені до пам’ятника Кобзареві букети, корзини з квітами і вінки – аби звільнити місце для «владних» корзин. Активістам з опозиції вдалося переконати цих «впорядковувачів», що перед Шевченком усі рівні.

Прес-служба обласної організації партії ВО \”Батьківщина\”

peredplata