У САМОМУ СЕРЦІ СЕРЕДЗЕМНОГО МОРЯ

Нещодавно группа українських журналістів, завдяки Українському журналістському фонду і кращому туроператору України – київській туристичній агенції TPG (Travel Professional Group) побувала на Мальтійських островах. Про свої враження ми ділимося з вами.

Інколи цифри можуть сказати більше, ніж слова. Мальта – острівна країна, яка знаходиться в самому серці Середземного моря. До найближчого острова Європи Сицілії – 93 км, до африканського Тунісу – 288 км. Площа Мальтійского архіпелагу – 316 квадратних кілометрів, чисельність населення – 452 тисячі осіб. За щільністю населення Мальта посідає третє місце в Європі. 80 відсотків ВВП країни складає туризм.

Для туристів організовані різноманітні розваги, побудовані готелі, ресторани і кафе. Для дітей – аква-парки, дитячі майданчики, в готелях є басейни з морською та прісною водою. Але найцікавіше для дітей, мабуть, – село моряка Папайя, спеціально збудоване для зйомок американського популярного дитячого фільму. А ще – катання на човнах біля крутих, порізаних вітром і водою вапнякових скель і гротів, цікаві екскурсіі і розваги. На Мальті організовані спеціальні школи з вивчення англійської мови, програми яких затверджені Міністерством освіти, куди приїжджають навчатися з усіх країн Європи, навіть цілими родинами. Є туристичні агентства, екскурсійні бюро. Незважаючи на те, що кожного року тут бувають тисячі туристів, місця усім вистачає. Жителі Мальти використовують ті можливості і природні багатства, які у них є.

В 1964 році Мальта виборола незалежність від Великобританії, через десять років отримала статус Республіки, в 2004 році стала членом Євросоюзу. Вступ до євроспільноти позитивно позначився на розвитку нової Республіки. Статистика стверджує, що лише за 5 останніх років внутрішній валовий продукт Мальти виріс вдвічі за рахунок активного розвитку туризму. Збудовані нові дороги, змінена транспортна система, підтримуються унікальні пам’ятки історії та архітектури. Зокрема, мегалітичні храми та столиця Валлетта, яка збереглася з часів Середньовіччя, знаходяться під захистом ЮНЕСКО.

Вважається, що історія Мальти починається з того часу, як на архіпелаг висадилися сицілійці, а це – 7 тисяч років тому. Свідки тих доісторичних часів – мегалітичні храми Хаджар Ім., Джагантія, підземні катакомби – збереглися до наших часів, як найцінніші пам’ятки історії. Оскільки Мальтійські острови знаходяться в центрі Середземного моря, на перехресті водних шляхів з півночі на південь, з заходу на схід, то багато хто хотів заволодіти цією землею. Тут володарювали фінікійці, римляни, візантійці, араби в період розквіту цих імперій. Відзначають нормандський, швабський, анжуйський, арагонський періоди. Великих змін Мальта зазнала з того часу, як у 1530 році сюди прийшли представники духовно-лицарського Ордену  госпіталь’єрів, який відомий усьому світу як Мальтійський Орден Св.Іоанна. Лицарі залишили після себе не лише легенди і фортеці, а й цілі міста, такі, як Валлетта – столиця нинішньої Мальти, і навіть мальтійський хрест, який став гербом країни. Лицарі врятували Мальту від захоплення її турками-османами і витримали Велику осаду, яка увійшла в історію країни. На Мальті побувала французька армія Наполеона Бонапарта, потім 150 років господарювала Британська Імперія. Кожна епоха залишила по собі згадку. Арабський період вплинув на становлення мальтійської мови. Близькість Італії і Сицилії вплинула не лише на мову, а й кухню, релігійні традиції Мальти. В ході французького правління, навіть короткочасного, відбулися помітні зміни в законодавчій та освітній системах. Часи перебування Мальтійських лицарів відзначалися побудовою фортець, цілих міст в епоху Середньовіччя. Але найбільш помітні зміни відбулися в період Британського правління. Англійська мова стала другою офіційною мовою, разом з мальтійською. Від британців залишилися лівосторонній рух на дорогах, а значить, правостороннє кермо на автомобілях, трифазні електророзетки тощо. Завдяки своїй багатій англомовній культурі Мальта зарекомендувала себе як одна з провідних країн, що пропонує курси з вивчення англійської мови, де навчаються студенти з усього світу.

Як живуть тепер мальтійці? Працюють, вчаться, одружуються, народжують дітей, як і всі. До речі, медичне обслуговування і освіта на Мальті – безкоштовні. В школу діти починають ходити з 5 років, в країні запроваджене 11-річне обов’язкове навчання. На Мальті – одна велика лікарня на 1000 ліжок, університет. Мінімальна заробітна платня – 1200 євро, пенсія – 650 євро. На заслужений відпочинок чоловіки і жінки ідуть в 65 років. Житло, зазначають мальтійці, дороге – від 80 тисяч євро і вище. А ось іще цифри: на 452 тисячі населення на Мальті зареєстровано 360 тисяч автомобілів, вважай, по машині на кожного дорослого.

Та як би там не було, добре їм живеться, чи важко, мальтійці ніколи не жаліються. Ми жодного разу не бачили на Мальті похмурих облич. Вони завжди привітні, усміхнені, радо допомагають і пригощають стравами з національної кухні. А це – кролик у винному соусі, різноманітні ковбаски, риба і морепродукти, сир, пасти, боби, смачний хліб з оливковою олією. Овочі і фрукти мальтійці вирощують самі, хоч на островах немає природної прісної води – вони навчилися опріснювати морську и збирати дощову. Якщо вам доведеться побувати на Мальті, будьте обережні – порції господарі кафе і ресторанів принесуть щедрі, навіть занадто великі, можна не одужати!

Жителі Мальти із задоволенням показують свою унікальну, повну загадок і таємниць країну. Ми побували на острові Гозо з його спокійним і розміреним життям, храмами, гротами, легендами. Нас вразили величний кафедральний собор Св.Іоанна в Валлетті, та й саме місто – столиця Мальти, збудована лицарями в епоху Середньовіччя, що є уникальним історичним пам’ятником. Не менш велична церква Вознесіння Діви Маріі в селищі Моста, купол якої сягає в діаметрі 39 метрів, і яку видно звідусіль. До речі, на Мальті, на цьому маленькому клаптику землі, налічується 365 храмів. Їх по кілька є в кожному місті чи селищі. 98 відсотків мальтійців – католики. Вони вірять у своїх святих  покровителів, бережуть культові споруди, влаштовують на їхню честь свята і фейерверки.

Подорожувати Мальтою цікаво, вона не втомлює. До будь-якого місця можна доїхати автобусом чи на поромі за якихось 15-30 хвилин. Взимку тепло, температура не опускається нижче плюс 15 градусів, а тому мальтійці ніколи не бачили снігу, а природа тут розквітає і зеленіє. За кілька днів ми встигли побачити багато, набратися незабутніх вражень. Це храми, фортеці, пам’ятники, катання на човниках, круті і пологі береги, чисте, як сльоза, море. Окремо можна багато розповідати – і про Голубий грот, і про півострів трьох міст – Коспікуа, Сенглею, Біргу. Нас вразили Велика Гавань, куди заходять велетенські круїзні лайнери, башта Гардола, на якій зображені барельєфи у вигляді вуха, ока і птаха, печера німфи Каліпсо. Ми побували в місті-фортеці Мдіні, що розташувалося на самому вершечку гори, – величному і неприступному. Бачили, як майстри видувають із скла різнокольоровий посуд. Як плетуть сітки і виходять на свій промисел рибалки.

На Мальті є рукотворні пам’ятки історії і культури, яких на кожен квадратний кілометр знайдеться по кілька. Але й безліч природних. Тут кожен камінь – це витвір мистецтва, що будить фантазію і народжує легенди. Варто лише придивитися уважно, і вам відкриються захоплюючі таємниці Мальти.

 

peredplata