Проблема чернівецьких книгарень – в тому, що вони розташовані в історичному центрі міста

Проблема чернівецьких книгарень – в тому, що вони розташовані   в історичному центрі містаЗаява
щодо ймовірної реорганізації
мережі книгорозповсюдження у Чернівцях
голови обласної організації партії ВО «Батьківщина»
Івана Мунтяна

Інтерес до приміщень, які займають комунальні книгарні Чернівців, не вщухає упродовж щонайменше трьох скликань обласної ради. Я особисто, як і зараз, у попередні два скликання був членом комісії з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. І питання про об’єднання книгарень в одне підприємство вже порушувалося двічі. Але на комісіях заслуховували директорів книгарень, чітко вникали в проблеми і потреби цих підприємств і завжди силами тверезомислячих депутатів зупиняли подібні прожекти.
Так, книгарні не дають надприбутків, це не горілчаний, тютюновий чи ресторанний бізнес. Тим більше книгарні, які торгують не масовим ширвжитком, а спеціалізованою літературою, підручниками, науковими виданнями, українською друкованою продукцією. Але книги – це запорука інтелектуального розвитку краю. Їх потрібно підтримувати – створенням обласних програм і передбаченням коштів на їх виконання, а не витрачати ці кошти на численні біг-борди з привітаннями від президента з усіма святами і вітальними гаслами російському патріархові Кирилові.
Цього разу опозиція на комісії також не підтримала цього питання. Та депутати від партії влади і зібрані під крило влади «тушки» – перебіжчики від інших партій намагаються вирішити це питання на свою користь. Вони відчувають безкарність і роблять спроби безсоромно привласнити майно громади.
Позиція обласої організації партії ВО «Батьківщина» і фракції «Батьківщина» в облраді однозначна: ми вимагаємо аргументації від ініціаторів абсурдної реорганізації, надання бізнес-плану реорганізації і відповідей на інші ключові питання, пов’язані з подальшою долею комунальних книгарень і їх працівників. Вимагаємо зняття проекту рішення про їх реорганізацію з розгляду облради. Вимагаємо широкого громадського обговорення питання чернівецьких книгарень з залученням експертів – фахівців у поліграфії та книгорозповсюдженні.
Залишаємо за собою право контролювати ситуацію з мережею книгорозповсюдження у Чернівцях і інформувати громаду про результати виконання наших вимог.

peredplata