У Коломиї– подвійне мистецьке свято

Ювілейний  десятий театральний фестиваль «Коломийські представлення» нині – не єдине свято у місті та й в Україні. Адже настає ще одна дата, без якої не відбувся би жоден фестиваль.  У жовтні найстарший театр  західної України святкує 170-й театральний сезон.

Організатори «Коломийських представлень» до першого ювілею підготувалися ґрунтовно. Мало не погоду собі замовили – теплу лагідну осінню.  А ще – ціле гроно першопрочитань.

Цікаво, що автори – майже всі українські. Серед них – немало сучасних.

Упродовж перших двох днів глядачі побачили прем’єру казки коломийчан  «Пастка для орла» Л. Костишина та Б. Мельничука, драму за творами Бориса Гуменюка «Війни нема…є» Дніпровського театру ім. Т.Г. Шевченка, виставу Ризького народного українського театру «Украдене щастя» за І. Франком, ліричну комедію «Самотня леді» Ігоря Афанасьєва у виконанні чудового акторського  тріо національного  театру ім. І. Франка – н.а. України Галини Яблонської, з.а. України Олександра Печериці та Оксани Добриніної. А ще – першу виставу новоствореного Закарпатського обласного театру  з м. Хуста «Наталка-Полтавка» І. Котляревського.  Ніжинський театр привіз  сучасну українську трагікомедію Павла Ар’є «Експериментаріум» про Чорнобильську трагедію та її наслідки. Названі театри, окрім хіба Ніжинського,   вперше завітали на фестиваль та залишили теплі відгуки про місто та його чудових мешканців, про давні мистецькі традиції і любов до театру.

Усі згадані вистави доволі різні за рівнем майстерності, але кожна – по-своєму цікава.  Так, рижани показали неабияке знання української Франкової мови та своєрідно розставлені акценти його геніального твору. Колектив з Хуста зробив спробу прочитати легендарну «Наталку-Полтавку» по-сучасному. Київська вистава полонила глядача ліризмом, авторською музикою, глибоким психологізмом та неперевершеною майстерністю живої легенди театру Галини Яблонської. Ніжинці здивували набором новітніх технічних ефектів та переконливим акторським ансамблем.

А попереду – ще ціла низка першопрочитаних представлень, які варто побачити на власні очі. Адже на глядачів чекають  мюзикл про Єдіт Піаф від  Полтавського театру, вистава Олега Миколайчука та Неди Неждани «Ігри вовків бальзаківського віку» – спільний проект мистецького центру ім. Леся Курбаса та театру «Міст» (м. Київ), робота Херсонського театру «Ображені. Росія» Андрія Курейчика, дума Івана Рябокляча «Марія Заньковецька» від Львівського театру її імені, а  під завісу відбудеться прем’єра Коломийського театру  драма Василя Стефаника «Камінний хрест».

 

peredplata