Чернівецький театр підготував ще одну прем’єру

Під завісу 88-го сезону  Чернівецький театр підготував ще одну прем’єру  за відомим твором французького драматурга Ж-Б. Мольєра „Витівки Скапена” під назвою  „Скапен-штукар”. Заявлено, що це буде фарс на 2 дії, тривалістю 2 год.20 хв.  Переклад – знаної особистості 20 століття, доньки застреленого в 1918 році члена Центральної Ради, міністра-захисника української освіти Івана Стешенка, онуки Михайла Старицького, небоги Миколи Лисенка, яка з дитячих років вивчала іноземні мови.

Постановка та музичне оформлення – Дмитра Гусакова, сценограф – Наталка Руденко-Краєвська. Як бачимо, головний режисер Хмельницького театру Дмитро Гусаков полюбляє працювати з перевіреними митцями, що й демонструє і цією поставою.

Є ще одна особливість. Кожну дійову особу грає тільки один виконавець, а загалом залучені: заслужені артисти України Микола Гоменюк і В’ячеслав Стаханов, актори Дмитро Леончик, Андрій Циганок, Назар Кавулич, Григорій Руденко-Краєвський, Марина Тимку, Сніжана Винарчук, Ксенія Король, Петро Мегера, Вадим Глазнєв, Артем Козир, артисти балету – Борис Марко, Олег Довгань, Федір Косован.

Тож прем’єру можна буде подивитися 22-23 червня о 18–й год. 30 хв.

Отож 88-й театральний сезон завершується мажорною нотою, себто третьою прем’єрою.

Одразу після літніх вакацій наш театр візьме участь у фестивалі „Коломийські представлення” з виставою „12-та ніч або Як собі хочете”, потім – у фестивалі у м. Хмельницькому. Наприкінці жовтня – 11-ті  „Золоті оплески Буковини”, в листопаді – ще фестиваль у Ніжині.

Очікуємо 2 прем’єри: казку „Сніговик” у постановці колег з Ясс та „Закон” В. Винниченка, режисер – н.а. України Людмила Скрипка.

Впродовж 2019 року в театрі – не тільки творчі, але й матеріальні здобутки. Так, за зароблені кошти відремонтували балетну та репетиційну залу, сходи до останньої.

Вдалося облаштувати центральний вхід відповідно до потреб маломобільних людей. Найвартісніше тендерне придбання – автобус „Вольво” на 56 місць, за виділені облрадою 3 млн. грн.. На ньому вже їздили на гастролі до Львова та Івано-Франківська. Могли б і за кордоном себе показати, адже є  напрацьовані міжнародні зв’язки. Проте за чинним законодавством, ліцензію на виїзд за межі країни можна отримати тільки через 3 роки пересування транспортного засобу дорогами (?!- авт.) України. Ось такий нюанс…

А поки,  окрім репетицій, триває активна підготовка до фестивалю. Розіслані запрошення як по Україні, так і за кордон. Є вже окремі  підтвердження і напрацювання, готуються сюрпризи.

Отож театральна осінь обіцяє бути доволі теплою і сонячною.

Тетяна Кратко

peredplata