«Червона рута» – це не 95 квартал

Увесь світ відзначає 30-ліття першого фестивалю сучасної української пісні та популярної музики «Червона рута».

У далекому тепер уже 1989 році від 17 до 24 вересня Чернівці стали духовною столицею української нації. Ці дні стали початком кінця імперії зла – СССР. На той час, минуло 10 років, як КДБ вбив автора «Червоної рути» Володимира Івасюка але його душа з небес підняла на крила українську пісню, українську мову, українську ідею і українську націю.

Фестиваль став не тільки святом української музики, а й духовною барикадою, на якій кращі сини і доньки України рятували світ від  червоної чуми.

«Чума» зникла, а Україна воскресла!

Вони тоді ще вірили, що всесильні КДБ своїм пильним оком можуть контролювати все. Це було на початку фестивалю. Всередині їхня віра похитнулася. А наприкінці й зовсім зникла раз і назавжди.

Василь Жданкін вперше на стадіоні у Чернівцях виконав український славень «Ще не вмерла України». До нього залучилися Віктор Морозов та Едуард Драч. А через якусь хвилю вже багатотисячний стадіон співав гімн України. На трибунах, на полі і сцені зацвіли синьо-жовті прапори. Кудись зникли червоно-сині разом із синіми мордами партійних чиновників та перекошеними від злості і страху обличчями кадебістів.

І впала імперія зла! Сила Івасюкової «Червоної рути» це вам не 95-й квартал!

Під час фестивалю вийшло 6 чисел вісника «Червона рута». Редактором його був нинішній директор музею Володимира Івасюка, письменник Мирослав Лазарук.

№ 1, 19 вересня 1989 року

Від легенди до дійсності.

Це була програмна стаття, у якій автори називають мету фестивалю.

Далі була замітка про землячку Володимира Івасюка молоду, талановиту Оксану Савчук з Кіцманя. Тоді вона була учасницею фестивалю.

Зараз – це народна артистка України.

№2, 20 вересня, 1989 року

Цікаві факти про перший фестиваль.

Зокрема «Тільки цифри», «Якщо хочете знати…», «…І факти».

№3, 21 вересня, 1989 р.

Кульмінація свята пісні та величі українського духу.

На вулиці чернівців виходять люди. Вони відчувають справжнє свято. Зникає страх перед системою та імперією. Починається внутрішній моральний опір системі, КПСС та КДБ.

З’ясовується в Україні є свій рок. І він могутній та ідейний, якісний і революційний…

«Кроком руш, чи роком круш».

peredplata