XIV фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» пройде у Чернівцях з 19 по 30 жовтня

„Золоті оплески” обіцяють приємні сюрпризи та несподіванки

XIV фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» пройде у Чернівцях з 19 по 30 жовтня.

Цей фестиваль є чи не найочікуванішою подією у мистецькому житті краю, даруючи прихильникам Мельпомени справжнє свято.  Адже побачити стільки улюблених глядачами комедійних вистав за такий короткий термін випадає нечасто. У Чернівцях – раз на рік.

За 14 років фестиваль набув розголосу, став де-факто міжнародним. Вже до Чернівців приїжджають спеціально «під фестиваль» театромани з інших регіонів України. Ще задовго до появи фестивальної афіші найактивніші глядачі намагаються дізнатися, вгадати, розвідати, що саме покажуть цьогоріч

Нинішня святкова афіша досить розмаїта. Всього покажуть 13 вистав. Вперше на чернівецькому кону виступатиме Черкаський театр ім. Т. Шевченка з виставою «Жіноча логіка» нашого земляка А. Крима.

Також вперше приїздять Донецький обласний театр (м. Маріуполь) з французькою комедією «Боїнг-Боїнг» М. Камолетті, театр «Одеон» з Бухаресту (Румунія) з моновиставою  К. Більчю «Наполовину пісня», Закарпатський обласний театр з м.Хуст з виставою за мотивами комедії М. Кропивницького «Пошились у дурні», колектив з Херсона репрезентує музичну комедію «Зірка кохання» за твором О. Галіна.

 А ще традиційно на фестиваль прибудуть  театри з Коломиї, Хмельницького, Івано-Франківська, Ботошан.  Не оминуть фестивальні Чернівці Національний театр ім. І. Франка з виставою «Момент кохання » за творами В. Винниченка та Львівський театр ім. М. Заньковецької з «Циліндром» Є. де Філіппо.

 Дещо змінили формат журі. Тепер склад його буде змішаним. Відгуки про переглянуті вистави будуть викладати також на веб-порталі театру, де й кожен  бажаючий зможе розмістити свій відгук.

У програмі фестивалю 23-25 жовтня  відбудуться заходи за участю представників  театрів, що увійшли до Чорноморського Маршруту Європейського Маршруту Історичних Театрів, до якого належить і Чернівецький театр.  Окрім України підтвердили свою участь у засіданні  Болгарія, Румунія, Німеччина. Зокрема, 23 жовтня планується зустріч у залі засідань обласної державної адміністрації,  24 жовтня відбудеться майстер-клас зі сценічної інженерії. Німецькі майстри продемонструють механічні пристрої для сцени, які діють без застосування електроприводів.

 29 жовтня на Театральній площі традиційно будуть вручені нагороди аматорським театральним колективам за результатами обласного огляду-конкурсу  «Буковинська театральна весна», а на сцені того ж дня о 12-й годині виступить зразковий аматорський театр юного глядача з Хотина з казкою В. Нестайка «Чарівне дзеркальце з країни сонячних зайчиків».

Нині Чернівці живуть в очікуванні емоційно неперевершених зустрічей з театральним мистецтвом. Як розповів директор Чернівецького театру Ю. Марчак, попри підготовку до фестивалю колектив здійснив чимало важливих справ до нового 89-го сезону. На наступний місяць готується прем’єра за п’єсою В. Винниченка „Закон”, яку здійснює художній керівник театру  н. а. України Людмила Скрипка. Це духовна частина.

Щодо приземленої матеріальної, здійснено  ремонтні роботи центрального входу та фасаду театру, який не ремонтувався від початку 2000-х. За цей час була значно пошкоджена скульптурна група на даху фасаду. Та й колони, ліхтарі, сходи були не в кращому стані. Тепер все відремонтовано. А ще оновили інтер’єр приміщення каси театру, тепер туди зайти не соромно. Пересвідчаться в цьому всі, хто прийде придбати квитки на вистави  „Золотих оплесків”.

До слова, ціна квитків цього року – від 100 до 300 гривень. Це для немалої частини чернівчан не так і дешево. Однак з огляду на те, що в більшості постав задіяно не один десяток акторів, а також обслуговуючого персоналу, така ціна – зовсім невелика. Також виручка від білетів спрямовується на фінансування фестивалю, тобто дає можливість оплачувати перебування запрошених театрів.

Отже, до початку фестивалю чернівчани та гості міста мають можливість придбати квитки як безпосередньо в театрі, так і через Інтернет-замовлення та насолодитися численними зустрічами з улюбленими акторами, театрами, авторами.

Тетяна Кратко

 

peredplata