«Новий театр» з Прикарпаття в Італії

Цими вихідними в Мілані у приміщенні Генерального консульства України в Італії відбулася вистава «Собака» за одноіменною п’єсою Валентина Красногорова. Яку запропонував нашій увазі «Новий театр» з Івано-Франківська в рамках турне по Італії (1.11.- Мілан, 2.11- Конельяно (Венето), 3.11- Тренто, 3.11- Больцано). Директором, художнім керівником та режисером якого є Тарас Бенюк. Це дуже сильна комедія, неоднозначна, колюча, тонка, досить смілива, щоб показати на сцені такі сторони самого себе, які всі стараються приховати. Це історія трьох живих істот, питання особистого вибору, любові, вірності… Це п’єса про людські (як не дивно) відносини, втрату, самотність, переоцінку життя, перегляд та перезагрузку ( бо ми бачимо трансформацію працівниці ветеринарної станції) його цінностей, повороти та уроки долі, доленосні зустрічі, від яких ніхто не застрахований. Це вистава про те, що вибирати приходиться кожен день. Ми завжди щось та вибираємо. І за цей вибір треба платити. Інколи приходиться розплачуватись за певний вибір дуже довго. Деколи доводиться платити ціле життя. В цьому і пафос спектаклю. 
      Ольга Головчак перед показом коротенько ознайомила глядачів із інформацією щодо сьогоднішньої прем’єри. Повідавши, що актори із виставою вже побували в багатьох містах України, взяли участь у фестивалі у місті Краків (Польща), а також мали змогу її побачити наші військові на передовій  у Слов’янську. Далі додала, що вистава «Собака» піднімає низку духовних цінностей людини, такі, як: любов, відданість та свобода… «Новий театр» вирішив саме з цією виставою долучитися до акції на підтримку нашого солдата Віталія Марківа. Як відомо, 12 липня суд в італійській Павії засудив нацгвардійця до 24-х років позбавлення волі за звинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі в 2014 році. «Адже, ми не повинні бути байдужими до чужого горя. Яке може спіткати кожного з нас. Бо тільки разом ми сила!»- додала вона. Перед нами грали актори: Ірина Бенюк (собака), Володимир Тафійчук (він), Ольга Дуркало (вона). Звукорежисер: Соломія Ільницька. Під час вистави була абсолютна тиша, акторам  вдалося «тримати» глядачів увесь час. Були певні моменти, де ми впізнавали кожен себе у тій чи іншій дії. Оплески! Овації!
        Опісля, пані Ольга подякувала глядачам за теплу атмосферу, за те, що знайшли час у свій вихідний день і прийшли, подивилися, підтримали. Висловила особливу подяку ініціаторці та організаторці цього спектаклю Стефанії Шміць ( «Разом”- християнсько- культурна асоціація українців в Трентіно). А також подякувала пану Роману Горяйнову, Генеральному консулу України в Мілані , за співпрацю, за надане приміщення. І нагадала, що всі виручені сьогодні кошти підуть на підтримку сім’ї В. Марківа. Ми розуміємо його матір, син якої сидить за ґратами вже 2 роки. Це все має свій кошт. І наш вклад буде для них відчутним. Зазначила пані Ольга: «Коли ми разом, то ми сила!»  Шквал оплесків! На кінець наші гості подарували нам один маленький сюрприз- це  пісня. І вийшли активісти із великим розгорнути плакатом із написами щодо звільнення нашого військового Віталія. Опісля вистави на подвір’ї всі разом робили флеш-моб із плакатами  у руках про несправедливий вирок щодо нашого земляка. Надіємось, що Господь Бог допоможе йому повернутися додому!
           І потім ще довго фотографувалися,  брали автограф та просто розмовляли із акторами «Нового театру”. Ми надіємось, що вони ще привезуть нам багато нових цікавих вистав. І будуть нести українську культуру далеко за межами рідної України!
    Валентина Ковач, Мілан 
 

peredplata