У Чернівцях вперше за 115 років постануть два нові храми Української Греко-Католицької Церкви.

26 січня у м. Чернівці вперше відбулася благодійна вечеря з єпископом Чернівецьким, Йосафатом (Мощичем), ‑ «Преображаймо світ разом», яку відвідало понад 250 людей, що виявили бажання підтримати розвиток Чернівецької єпархії.

Про це повідомляє офіційний інформаційний ресурс
Української Греко-Католицької Церкви.

Під час благодійного вечора було зібрано пожертви на суму понад 750 тисяч гривень, які будуть направлені на розвиток п’яти проектів єпархії: будівництво двох храмів УГКЦ в м. Чернівці та розвитку трьох осередків Благодійного Фонду «Карітас». 

Чернівецька єпархія є наймолодшою єпархією Української Греко-Католицької Церкви, охоплює Чернівецьку область і входить до Івано-Франківської Митрополії.

Зараз на території міста діють три храми УГКЦ, де відбуваються богослужіння – собор Успіння Пресвятої Богородиці, розташований у центрі міста по вул. Руська (йому невдовзі виповниться 200 років), церква Різдва Пресвятої Богородиці по вул. Капеланській, що у старій частині міста, та церква Покрови Пресвятої Богородиці у Садгорі – віддаленому мікрорайоні Чернівців. Усім цим святиням уже більше як 100 років. З того часу у місті не було збудовано жодного греко-католицького храму. 

Невдовзі, з благословення правлячого єпарха Чернівецького, владики Йосафата (Мощича), у житлових мікрорайонах міста постануть два нові храми УГКЦ, під будівництво яких сесія міської ради виділила дві земельні ділянки ще 26 грудня 2017 року. Своїм рішенням депутати міської ради надали дозвіл громаді церкви Святих Верховних апостолів Петра і Павла Чернівецької єпархії УГКЦ на складання проекту відведення земельної ділянки (площа 0, 26 га) в постійне користування для будівництва парафіяльного храму святих Петра і Павла за адресою вул. Володимира Винниченка (район Хабатівка). Також депутати ухвалили рішення надати дозвіл релігійній громаді церкви Преображення Господнього Чернівецької єпархії УГКЦ на складання проекту відведення земельної ділянки (площа 0,16 га) в постійне користування для будівництва парафіяльного храму Преображення Господнього за адресою вул. Героїв Майдану. За словами декана Чернівецького, о. Василя Гасинця, який був присутній на сесії міської ради, те, що греко-католики Чернівців отримали землю для будівництва храмів, ‑ «…це питання справедливості, адже греко-католицька громада ще жодного разу не отримувала від міста земельної ділянки». 

За будівництво храму святих Петра і Павла, в п’яти кілометрах на південний схід від міста, що розташований за адресою: вул. Володимира Винниченка (район Хабатівка), є відповідальний о. Валерій Сиротюк. За словами отця Валерія ‑ це є історична справедливість: мати храм УГКЦ в цій частині міста, адже з XVIII століття тут проживали греко-католики.

Під час благодійної вечері з владикою Йосафатом, ‑ «Преображаймо світ разом», яка відбулася 26 січня, о. Валерій вперше запрезентував готовий макет проекту храму. І вже навесні цього року, з благословення владики Йосафата, розпочнуться будівельні роботи. 

У житлову мікрорайоні, що по вулиці Героїв Майдану, постане храм Преображення Господнього. Громада Преображення Господнього Української греко-католицької церкви була заснована ще у 2011 році вже покійним о. Дмитром Винником та о. Василем Гасинецем на прохання вірних, які живуть в цьому районі, з благословення владики Миколи (Сімкайла), тодішнього Єпарха Коломийсько-Чернівецького.

Обидва храми, святих Петра і Павла та Преображення Господнього, що постануть невдовзі в цих мікрорайонах служитимуть для духовної потреби вірних Української греко-католицької церкви, які проживають у цих районах. Ми можемо говорити про продовження 200-літньої історії присутності греко-католиків на Буковині.

peredplata