90 років виповнюється скрипалю з легендарного ансамблю «Глиницькі музиканти» Георгію Блещуку

19 квітня 2020 року, на Великдень, виповнюється 90 років Георгію Георгійовичу Блещуку. 

Талановитий музикант, скрипаль-віртуоз народився в селі Шипинці Кіцманського району Чернівецької області. У воєнні роки, рано осиротівши, став сином полку. В одному строю з дорослими музикантами, багато й залюбки грав для них, підтримуючи бойовий дух. З рук генерал-полковника отримав новеньку скрипку, з якою пройшов воєнні дороги та почув найдорожче слово «перемога» у Будапешті, пише завідувач відділом мистецтв Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка Любов Шилюк.

Після війни Георгій Блещук керував оркестром народних інструментів в гірському містечку Косів. З 1955 року грав у Буковинському ансамблі пісні і танцю. Уже тоді заворожував своєю віртуозною грою на скрипці. В складі оркестрової групи (та не тільки) Георгій Георгійович виступав з концертами перед своїми краянами — буковинцями — та гастролював всією країною. Ансамблю гаряче аплодували від Донбасу до Камчатки, Уралу, Крайньої Півночі й Далекого Сходу. Гастролі тривали по чотири-п’ять місяців. Вісім років музикант очолював оркестрову групу ансамблю, перейнявши у свого попередника багатий досвід. У складі оркестрової групи народного ансамблю танцю «Смеречина» (м.Вижниця) Георгій Блещук представляв народне мистецтво Буковини у Чехословаччині, Югославії, Франції, Бельгії, Польщі.

А з 1974 року працював в обласному науково-методичному центрі народної творчості та культурно-освітньої роботи, але знаходив час керувати оркестром народних інструментів «Глиницькі музики» Кіцманського району (с.Глиниця).

Під час фестивалю "На гостини до Івана" завжди виступають "Глиницькі музиканти"Під час фестивалю “На гостини до Івана” завжди виступають “Глиницькі музиканти” Ольга Кулько

Цей оркестр виник як ансамбль цимбалістів клубу с.Глиниця в 1960 році. В 1963 році на районному та обласному фестивалі ансамбль вперше посів перше призове місце, що було великим досягненням для колективу. В різний час ним керували талановиті буковинські музики, а Георгій Блещук став художнім керівником у 1981 році. Деякий час (2013-2014рр.), концертна діяльність колективу була призупинена через відсутність керівника, але в 2015 році ансамбль успішно відновив роботу під керівництвом заслуженого працівника культури України Георгія Блещука, захистивши звання «народний аматорський».

У репертуарі ансамблю твори буковинських композиторів та мелодії українських, румунських, угорських, молдовських та буковинських народних пісень в обробці сучасних авторів.

У 2003 році в Чернівцях Петро Москаль презентував свій відеофільм під назвою “Шипинський музика” про простого селянського хлопця, який ще за боярської Румунії всією душею прикипів до скрипки,  до народної музики. Без академічної освіти, без знання нотної грамоти він зумів досягти таких висот виконавської майстерності, перед якими скидала капелюха стара Європа, Америка та далека Японія. Його музикою зачаровується світ.

Тому періоду належать написані ним оркестрові п’єси «Буковинська фантазія» та «Молодіжна сирба».

Зокрема, коли на честь 75-х роковин Івана Миколайчука його рідна Чортория храмувала від Чорториї до Чернівців, всіх храмових зустрічали «Глиницькі музики». Як сказав на святі Георгій Георгійович, керівник колективу: «Він (Миколайчук) хотів всіх музикантів ймити докупи, але не зміг, але що зумів, то це колосальні фільми зняв…». Зараз в колективі – правнуки тих музикантів, які знімалися з Миколайчуком в фільмі «Тіні забутих предків».

За віддану працю музикант має звання «Заслужений працівник культури України»(1981р.) та двічі нагороджений відзнакою «Відмінник культурного шефства над селом».

У 1991 році створив троїсті музики при туристичному комплексі «Черемош», де проводив вечори фольклорної музики Буковини для жителів міста та його гостей.

Ім’я Г.Г.Блещука занесено до «Алеї зірок» у м.Чернівці.

https://kitsman.city/read/lyudi/76194/90-rokiv-vipovnyuetsya-kerivniku-legendarnogo-ansamblyu-glinicki-muzikanti-georgiyu-bleschuku

peredplata