В Чернівцях відкриють Ісламський культурний центр «Буковина»

15 серпня 2020 року в місті Чернівці відбудеться урочисте відкриття Ісламського культурного центру «Буковина», що увійде до мережі ісламських культурних центрів ГС «Всеукраїнська асоціація «Альраід». У центрі діятиме мечеть, підпорядкована Духовному управлінню мусульман України «Умма».

В урочистостях візьмуть участь муфтій ДУМУ «Умма» шейх Саід Ісмагілов, голова ГСВА «Альраід» шейх Сейран Арифов, делегати ісламських осередків з усієї України, представники влади, духівництво, делегати національних діаспор, місцеві жителі.

У програмі відкриття передбачені екскурсія культурним центром, презентація нової редакції книги «Українські просвітителі та іслам» Соломії Вівчар з автограф-сесією та частуванням традиційними стравами мусульманських народів.

Центр стане першим мусульманським осередком на Буковині, що об’єднує у своїй діяльності релігійний, культурно-просвітній та соціальний напрями. Його поява викликана як потребою розвитку мусульманської громади регіону, так і потребами всієї громади Чернівців, що прагне розвивати рідне місто як осередок дружби й добросусідства між представниками різних конфесій, національностей та як привабливий майданчик міжнародного культурного обміну. 

Багатонаціональна мусульманська громада міста збудувала власну мечеть за три роки. Придбання ділянки та безпосередньо будівництво відбувалося за гроші добродійників. 

Мусульманська релігійна споруда в Чернівцях як культове місце, як осередок культури, освіти та соціальної роботи значною мірою задовольнить потреби мусульманської громади та допоможе оптимізувати взаємодію з органами влади та місцевого самоврядування, громадським сектором і містянами. А це, своєю чергою, поліпшить умови для розвитку відкритих і взаємовигідних відносин між українськими мусульманами та суспільством, активізує міжконфесійний діалог як фактор гуманізації міжрелігійних та міжнаціональних відносин. 

 

Час — 15 серпня 2020 року (субота), 13:00.

Місце — м. Чернівці, вул. Головна, 150а.

 

 Додаткова інформація

Духовне управління мусульман України «Умма» (ДУМУ «Умма») офіційно зареєстроване у вересні 2008 року. Близько 30 громад з усіх регіонів України, що входять до нього, мають свої мечеті або молитовні будинки та проводять усі ісламські релігійні обряди. Більшість імамів здобули освіту в університетах, інститутах або медресе на факультетах ісламської теології, вільно володіють кількома іноземними мовами — передусім арабською, адже це мова Священного Корану та мусульманських молитов.

Релігійні громади ДУМУ «Умма» дотримуються принципів дружби та братерства заради миру та порозуміння, захисту людської гідності та свободи. Вони відкриті до діалогу та співпраці з мусульманськими організаціями України та з представниками інших релігій, закордонними мусульманськими об’єднаннями, науковими, громадськими та добродійними організаціями, органами влади та неурядовими організаціями. 

Громадська спілка «Всеукраїнська асоціація «Альраід» працює в Україні понад 20 років. «Альраід» — співзасновник 8 ісламських культурних центрів, що діють у всіх регіонах країни. Організація реалізує соціальні проєкти, проводить культурні та наукові заходи, здійснює доброчинну діяльність, що єднає мусульман і немусульман. 

 

Контактні дані уповноважених осіб:

– Директор ІКЦ «Буковина» Алан Декорі, тел. +38 095 882-93-66, bukovynaicc@gmail.com;

– Голова правління ДУМУ «Умма» Олег Гузік, тел. +38 063 561-94-12, guzik.oleg@gmail.com;

– Голова відділу комунікацій та PR ДУМУ «Умма» Павло Федосов, тел. +38 067 636-70-08, omar08071972@gmail.com.

 

Контактні дані: 

Ісламський культурний центр “Буковина”

Адреса: вул. Головна, 150а, м. Чернівці

Тел: +38(095) 882-93-66, +38(093) 554-96-14

email: bukovynaicc@gmail.com

www.facebook.com/islam.chernivtsi

 

peredplata