Конкурс туристичних маршрутів «Слідами «Букової землі»

Конкурс туристичних маршрутів «Слідами «Букової землі»

 

Дирекція обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка  започаткувує Конкурс туристичних маршрутів «Слідами «Букової землі» за романом Марії Матіос «Букова земля». 

Довідка:

Вагомою подією 2019 року стало видання нового роману провідної української письменниці Марії Матіос «Букова земля». Роман охоплює період тривалістю у 225 років та широку географію – від маленького хутірка Сірук до світових столиць: Відня, Будапешта, Варшави, Москви – і закінчуються 2014 роком – біля Станиці Луганської.

«Букова Земля» – це історія людських поневірянь, пошуку кращої долі. Це історія радості та смутку, народження та смерті, миру та війни. Це історія життя. Це історія маленького краю великої України. Книга спонукає читача задуматись над прочитаним, провести паралелі від найдавніших часів до сьогоднішніх та усвідомити роль та значення героїв України, які виборювали свободу та незалежність України.

У 2020 році М. Матіос спільно із видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га» започаткували проведення Конкурсу туристичних маршрутів за романом «Букова земля», який викликав зацікавленість у представників туристичної галузі, краєзнавців, науковців, істориків, екскурсоводів, студентів навчальних закладів. М. Матіос зазначає, що даний Конкурс допоможе розширити географію внутрішнього туризму та сприятиме пізнанню краю через книгу. Проте, карантинні обмеження не дали можливості забезпечити його належну організацію.

Авторка книги та видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» звернулися до дирекції обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка з пропозицією стати організатором Конкурсу, залучивши і буковинців, і всіх охочих.

Мета Конкурсу – актуалізація історичної пам’яті, посилення уваги до історії та культури Буковини, до природних туристичних атракцій, збереження традицій та звичаїв, залучення буковинців та всіх охочих до відкриття нових сторінок історії та об’єктів історичної, культурної, природної спадщини, сприяння розвитку туристичної галузі краю шляхом популяризації туризму серед краян та гостей Буковини, зокрема сприяння розвитку інтелектуально-освітнього туризму, концептуального дозвілля.

Основне завдання Конкурсу – розробка туристичного маршруту та тексту екскурсійного супроводу для ознайомлення з об’єктами та пам’ятками, пов’язаними з історичними подіями та особистостями, описаними в романі, місцевим фольклором (легендами, переказами, казками тощо), традиціями та святами, ремеслами.

Конкурс буде проводитись з 15.02.2021 року до 27.09.2021 року на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка.

У Конкурсі можуть брати участь представники туристичних та громадських організацій, студенти та учні навчальних закладів, заклади культури, краєзнавці, історики, екскурсоводи, письменники. Обмежень за віком, місцем мешкання, національністю немає.

Конкурс проводиться на добровільних засадах і є відкритим для всіх охочих. Участь у ньому може бути як індивідуальною, так і колективною.

Для усіх зареєстрованих осіб і команд Організатор проведе навчання. Це  допоможе заявникам підготувати їхні проєкти.

До проведення Конкурсу залучатимуться незалежні експерти в сфері історії, культури, туризму, з розробки туристичних путівників та створення туристичних фільмів, навчальні заклади (за згодою), Національні природні парки області (за згодою), громадські організації (за згодою), інші зацікавлені установи та організації (за згодою).

Переможців Конкурсу визначить робоча група експертів за найбільшою кількістю набраних ними балів за визначеними критеріями.

 

                                                           Обласна універсальна наукова

бібліотека ім. М. Івасюка

peredplata