У Чернівцях презенутвали колаж за мотивами листування Пауля Целана та Інгеборг Бахманн

Історія кохання Целана та Бахманн надихнула керівників проекту та юних акторів на створення незвичайного вечора під назвою “Час серця”, який відбувся 28 листопада у Центральному Палаці культури. У Маріон Мендез, директора музею-синагоги м. Ґрьобціґа, з’явилась ідея – на основі листування підготувати перформанс за участю молоді з України (Чернівці) та Німеччини (Саксонія-Ангальт).

Під час підготовки сценічного колажу учасники проекту особливу увагу приділяли питанням подолання дискримінації, ксенофобії та антисемітизму. Також було проведено паралель між часом, коли Пауль Целан жив у Чернівцях та його ранніми віршами, які він написав під час примусового перебування у румунському трудовому таборі. Репетиції відбувалися у Ґрьобціґу та у Чернівцях.

Довідково

Нащадки Пауля Целана та Інґеборґ Бахманн дозволили опублікувати їхнє листування у серпні 2008 року, після чого воно зацікавило не тільки фахівців, а й прихильників творчості Целана та Бахманн. Це захоплюючий діалог двох визначних письменників свого часу, історія незвичайного кохання в історії літератури, яка переросла у віддану дружбу. Незабаром український читач також матиме змогу познайомитись із листуванням, оскільки над перекладом українською мовою працюють літературознавці Петро Рихло (Чернівці) та Лариса Цибенко (Львів).

Сценарій/режесура – Маріон Мендес, керівник проекту в Чернівцях – Оксана Матійчук, керівник проекту в Грьобцігу – Маріон Мендес

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata