Хотинщина прийняла понад три тисячі переселенців зі східних, північних та південних областей України

Більш як три тисячі переселенців зі східних, північних та південних областей України прийняли в Хотинській громаді. Про це повідомив Андрій Драчук, Хотинський міський голова.

“Щодня до ЦНАПу Хотинської міської ради звертаються десятки, а то і сотні людей. Наші фахівці їх консультують, реєструють, надають продуктові набори, одяг, взуття. До речі, лише протягом останніх 3-х тижнів видано понад 500 продуктових наборів. Наразі у громаді зареєстровано уже понад 3 тисячі переселенців. Сім’ям з дітками за потреби надають дитяче харчування, засоби гігієни, іграшки. Також є три дитячі візочки – кому потрібно, забирайте”, – говорить Андрій Драчук.

З початку нового повномасштабного вторгнення російських військ до України у громаді утворили оперативний штаб, який займається питаннями розміщення переселенців, допомозі Збройним силам України та організації територіальної самооборони громади.

Також усе більше дітей із сімей переселенців долучаються до навчання у закладах освіти Хотинської громади. Наразі охоплено дистанційним навчанням 2293 дитини, з них 85 – з родин, які були вимушені покинути домівки й зараз проживають у Хотинській громаді. У садочках міста діють 7 чергових груп – загалом 127 малюків, з них 26 – із сімей переселенців.

Мешканці громади постійно допомагають військовослужбовцям з Хотинщини. Їжа, вода, спальні мішки та навіть автомобілі. Так 1 квітня передали автомобіль захисникам, який місцеві фермери.

“Самоорганізація громад вражає. За короткий час тилові громади пройшли етап створення спроможної системи підтримки переселенців та сталої допомоги військовим. Хотин – це гарний приклад такої роботи”, – наголошує Тетяна Татарчук, керівниця Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Чернівецькій області.

peredplata