Релігійна громада Заставни звернулась до Онуфрія з проханням відділитись від Московського патріархату

Релігійна громада міста Заставна звернулась до настоятеля Української Православної Церкви Онуфрія з проханням відділитись від патріархії Московського патріархату.

Про це парафіяни церкви повідомили у відеозверненні на сторінці в Facebook.

Представники релігійної громади говорять, що з перших днів війни засудили напад Росії на Україну. Вони засуджують дії президента Путіна, які несуть жорстке кровопролиття та насилля.

“Війну виправдовує настоятель Російської Православної Церкви патріарх Кирило. Разом з військами окупантів на нашу землю заходять військові капелани та духовенство РПЦ, яке підтримує та благословляє злочинні дії російських військових”, — йдеться у зверненні.

Громада просить скликати Собор УПЦ для повноцінного відділення УПЦ від юрисдикції Московської патріархії.

“Нам боляче усвідомлювати, що ми досі формально є частиною Російської православної церкви”, — говорять парафіяни.

Раніше предстоятель УПЦ Онуфрій засудив дії Росії проти України й закликав молитися за військових та громадян.

Що відомо

  • Московська патріархія – це канонічний підрозділ Російської православної церкви. Він об’єднує структури, що підпорядковуються Патріарху Московському і всієї Русі (наразі Патріарху Кирилу – ред.). Туди входять фінансові, правові відділи, пресслужба, особистий секретаріат Патріарха та інші підрозділи.
  • Станом на 6 квітня у військовій адміністрації повідомили, що в Чернівецькій області жодна релігійна громада не перейшла з підпорядкування УПЦ МП.
  • Опісля повномасштабного вторгнення Росії в Україну деякі релігійні громади Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької та інших областей перейшли від УПЦ МП до Православної Церкви України.
  • Патріарх Московський Кирило під час промови у храмі збройних сил РФ 3 березня сказав, що у воєнний час служба у “російських збройних силах — це справжній подвиг”.

Джерело: Суспільне

peredplata