Інформація про блокування WebMoney: МММ, контрабанда й наркотики

Інформація про блокування WebMoney: МММ, контрабанда й наркотикиВ Україні розгорається скандал навколо платіжної системи WebMoney. 12 червня, згідно з інформацією прес-служби Міндоходів, на банківських рахунках системи було заблоковано понад 60 млн грн, а 11 червня у київському офісі компанії податкова провела обшук. Стосовно керівництва системи порушено кримінальну справу. Міндоходів визначає діяльність WebMoney як незаконну, оскільки у платіжної системи немає ліцензії НБУ. За інформацією Міндоходів, користувачами WebMoney були інтернет-магазини, провайдери інформпослуг та фізичні особи, які намагалися приховати нелегальні фінансові операції, пишуть \”Вести\”.

Втім, конфлікт назрівав давно. Ще в 2011 році Нацбанк України попередив, що діяльність WebMoney суперечить українському законодавству. Але, незважаючи на це, платіжна система працювала до останнього часу цілком успішно. Вона була одним з лідерів з інтернет-платежів до України, і її послугами користувалися більш як два мільйони українців, а також інтернет-магазини. \”При цьому зрозуміло, що ніхто не міг відстежити, скільки грошей прийшло за покупку товарів на рахунки інтернет-магазинів і скільки вони повинні сплатити податків, – зазначає джерело в правоохоронних органах. – Звісно, податкова цього довго терпіти не стала і прикрила лавочку. Думаю, що подібна доля чекає й інші такі платіжні системи, які не отримали дозволу НБУ і рух коштів по яких відстежити державі неможливо\”.

Керуючий партнер інвест-компанії \”Капітал-таймс\” Ерік Найман каже, що одна з причин блокування роботи системи – використання WebMoney для оплати заборонених до вільного продажу лікарських препаратів зі вмістом наркотиків, а також контрабанди через незареєстровані інтернет-магазини. \”Сплатити контрабандні товари офіційно через банк неможливо, а WebMoney або інша нелегальна система береться. Схема проста. Реєструється якийсь інтернет-магазин або аптека. І людина за допомогою сайту сплачує покупку, поштою до неї приходить посилка, а через місяць інтернет-сайт або інтернет-аптека зникають\”, – розповів Найман.

Ще один експерт на умовах анонімності нам розповів, що через нелегальні платіжні системи отримують гроші фінансові піраміди. \”За неофіційними даними, через WebMoney найбільше платежів отримала піраміда МММ. Крім того, через WebMoney проходили платежі в закордонні інтернет-казино, незважаючи на вказівку, що такі платежі не приймаються\”, – розповів нам експерт.

Журналісти побували в київському офісі WebMoney. Зараз там все спокійно, а більшість співробітників офісного центру, в якому облаштувалася платіжна система, навіть не знають про таке сусідство. У самій системі рішуче заперечують, що її діяльність заблокована. \”Усі транзакції відбуваються нормально, ніякі рахунки не заблоковані. Так, у нас був обшук податкової. Вони забрали устаткування, на якому ми тестували нові програми для платежів\”, – сказала речниця WebMoney Маргарита Ормоцадзе. При цьому інформацію про обшуки в квартирах топ-менеджерів вона залишила без коментарів, пославшись на те, що це – \”закрита інформація\”.

Надходила суперечлива інформація про те, чи можна проводити платежі через WebMoney. чи ні. Щоправда, в банку, через який можна було вивести готівку з цієї системи, повідомили, що виплата грошей тимчасово призупинена.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що свої гроші люди зможуть побачити не раніше, ніж коли платіжна система вирішить проблеми з держорганами й отримає ліцензію. За його словами, наступним кандидатом на обшук може стати будь-яка з працюючих нелегально систем. \”Я раджу всім: перш ніж починати користуватися платіжною системою, перевірте, чи ліцензована вона НБУ. Якщо ні, то немає ніяких гарантій, що з вашими грошима нічого не станеться. І, звісно, краще не проводити зараз ніяких транзакцій через WebMoney\”, – рекомендує Охріменко.

В Україні є низка платіжних систем, проти діяльності яких НБУ не заперечує (їхня діяльність прозора для Нацбанку, тобто перекази можна відстежити – хто, кому і від кого). Це: \”Юністрім\”, Visa International, Contact, Western Union, MoneyGram, Migom, \”Юніон Кард\”, \”Анелік\”, \”Золота Корона\”, \”Швидка пошта\”, Interexpress, VIGO, American Express, \”Золота Корона – Грошові Перекази \”, Xpress Money, Coinstar Money Transfer, MasterCard International,\” Міжнародні грошові перекази \”Лідер\”, BLIZKO, Money Exchange, \”Алюр\”, Flashcheque, Faster, Caspian Money Transfer, RIA Financial Services, Meest, \”Бліц\”, IntelExpress, \”Хазрі\”.

Також, за даними члена ради Нацбанку Василя Горбаля, дозвіл НБУ мають платіжні системи GlobalMoney і MoneXy.

WebМoney належить до так званих псевдоплатіжних систем. Проконтролювати рух коштів, їхній розмір та сплату податків жодна державна структура не в змозі, бо фактично відбувається не обмін грошима, а обмін зобов\’язаннями. Користувачі ж платять не за товар, а нібито за послуги компанії-оператора з надання майданчика з обміну.

\”WebMoney з погляду українського законодавства не є платіжною системою, хоча вона так себе і називає, – каже експерт Олександр Охріменко. – Як вона працює? В \”Українському професійному банку\” відкрито рахунок звичайного ТОВ. Коли ви перераховуєте гроші, вони надходять на рахунок цього ТОВ, і вам формально віддають боргове зобов\’язання по депозиту. Ви купуєте формально майнові права іншого ТОВ. Коли ви розраховуєтесь, то отримуєте права. Все замикається на рахунку ТОВ, куди гроші приходять і йдуть\”.

У WebМoney є багато аналогів (як в Україні, так і за її межами), і вони також потенційно можуть бути заблоковані в нашій країні. Втім, з подібними сервісами воюють у всьому світі через те, що з їхньою допомогою можна легко відмивати гроші. Від 2009 року діяльність WM Transfer Ltd заборонена в Німеччині, а цього року США заборонили діяльність системи Bitcoin (аналог МММ-2012 – віртуальна валюта). А міжнародні сервіси онлайн-комерції (наприклад, PayPal) змусили зареєструватися як фінустанови з отриманням відповідної ліцензії.

Джерело та світлина newsru.ua

peredplata