На створенні Єдиного реєстру пацієнтів на Буковині хтось нагрів руки?

На створенні Єдиного реєстру пацієнтів на Буковині хтось нагрів руки?Народні депутати фракції «Батьківщина» Людмила Денісова та Максим Бурбак у рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці у Чернівцях на прикладі обласної клінічної лікарні перевірили реалізацію пілотного проекту з впровадження Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності у складі Єдиного реєстру пацієнтів.

За словами медиків та представників Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності, у значній кількості лікувальних установ Чернівецької області нібито встановлена і функціонує ліцензійна комп`ютерна система. Разом з тим, область не отримала повністю кошти для технічної та фінансової підтримки цього проекту, а система була змонтована не на новому комп`ютерному обладнанні, а на вже існуючому у медзакладах.

Народний депутат фракції «Батьківщина» Людмила Денісова наголосила, що в рамках реалізації програми для 9-ти пілотних областей було передбачено виділення двадцяти мільйонів гривень, про стовідсоткове використання яких було прозвітовано станом на 31 грудня 2012 року.

«Але ситуація на місцях не відповідає дійсності,- зазначила вона. – Для цього й було ініційовано опозиційними депутатами фракції «Батьківщина» перевірку в усіх областях, у яких реалізується цей проект. По факту реалізації проекту в Івано-Франківській області вже порушено кримінальну справу».

«Вочевидь, хтось вирішив через наближені фірми провести оборудки з державними коштами, – підкреслив народний депутат України Максим Бурбак. – І ми це перевіримо. Замість того, щоб придбати нові комп’ютера та підключити їх до мережі Інтернет, місцеві чиновники по вказівці зі столиці встановили програмний продукт на комп’ютерах управління охорони здоров`я. Про можливість закупівлі техніки та підключення до Інтернету для кожної амбулаторії в рамках програми вони навіть не чули. Принаймні, зробили такий вигляд».

Він додав, що заява чиновників про 100% виконання програми в Чернівецькій області не витримує критики. «Чиновники довго не могли це прокоментувати, але на вимогу депутатів визнали, що програма не виконана повністю. Ми звернулись за офіційною відповіддю з роз`ясненням даної невідповідності», – наголосив Максим Бурбак.

За його словами, ситуацію з неефективним використанням бюджетних коштів розглядатиме підкомітет Верховної Ради.

Джерело – прес-служба обласної організації Фронту Змін

peredplata